Sport 01.03.2018.

Loš učinak u napadu glavni problem u igri crveno-plavih: Neefikasnost koštala Borac boljeg plasmana

ČITANJE: 2 minute

Petar Kunić i Mladen Veselinović su jedini fudbaleri iz sadašnjeg tima Borca koji su u ovoj sezoni zatresli protivničku mrežu.

Neefikasnost je glavni uzrok rezultatskog posrtanja Banjalučana. Iako se kao povratnici u Premijer ligu nisu mogli svrstati u kandidate za vrh tabele, ipak su veliko razočarenje, jer su u 20 utakmica postigli samo 12 golova.

Gledano procentualno to je 0,6 golova po utakmici, što znači da su u prosjeku igrači Borca davali gol na svakih 150 minuta. U dva proljećna meča izabranici trenera Igora Jankovića nisu uspjeli da pogode protivničku mrežu.

S takvim učinkom borba za ulazak među prvih šest ekipa je sa razlogom postala „nemoguća misija“. Od crveno-plavih u aktuelnoj sezoni Premijer lige, gori su samo igrači fenjeraša Viteza sa devet datih golova.

Kada se uzme u obzir da su tokom aktuelne sezne ukupno primili 20 pogodaka u 20 mečeva, jasno je zašto će se ekipa sa Gradskog stadiona umjesto učešća u Ligi za šampiona verovatno boriti za opstanak u društvu Slobode, Čelika, GOŠK, Viteza i najvjerovatnije Mladosti.

Pojedinačna golgeterska statistika nije ništa bolja od timske. Izdvajaju se jedino napadači Petar Kunić i Goran Galešić sa tri pogotka, Mahir Karić je dao dva gola, dok su Uroš Mirković, Boris Raspudić i Mladen Veselinović po jedan gol, a cifru od 12 golova dopunjava autogol igrača Josipa Barišića iz Širokog Brijega.

Ono što ne ide u prilog crveno-plavim jeste činjenica da su četiri strijelca tokom zime napustili klub, a to su Galešić (Krupa), Karić (Olimpik), Mirković (slobodan) i Raspudić (Kozara). Tako su od strijelaca u Borcu ostali samo Kunić i Veselinović.

Koliko je skroman učinak fudbalera Borca najbolje govori podatak da je Mersudin Ahmetović, napadač Sarajeva, sa 13 golova efikasniji od kompletne ekipe Borca, dok je učinak Miloša Filpovića iz Zrinjskog, strijelac 12 pogodaka, što je jednako učinku cjelokupnog tima Borca.

Odbrana šesta u ligi

Za razliku od napada defanzivci Borca su, sa 20 primljenih golova, na petom mjestu. Od crveno-plavih bolje su odbrane Željezničara (14), Širokog Brijega (15), Zrinjskog (17) i Sarajeva (18), dok je Krupa (20 primljenih golova) izjednačena sa komšijama.

Odlazak iskusnijih igrača tokom zimske pauze se osjetio i u odbrani Borca, koja je u dva meča primila četiri gola i tako pokvarila učinak ostvaren tokom jeseni.

(EuroBlic)