Biznis 03.08.2020.

LOŠE VIJESTI IZ BANAKA: Gube milione, sve manje onih koji vraćaju kredite

ČITANJE: 2 minute

Posle država koje su objavile prve procene BDP-a, i tehnoloških kompanija koje su pokazale kvartalne rezultate, i banke su počele da obelodanjuju svoje poslovanje.

Ni njima ne cvetaju ruže, prenosi Biznis Telegraf.

Dobit najveće britanske banke HSBC pre poreza iznosila je u prvoj polovini godine 4,3 milijarde dolara, u poređenju s 12,4 milijarde dolara u istom razdoblju prošle godine.

Pad dobiti puno je veći nego što su analitičari očekivali, što je posledica HSBC-ove izloženosti lošim kreditima zbog posledica koronakrize, dok se kamate kreću na niskim nivoima.

Iako HSBC ima sedište u Londonu, više od polovine prihoda ostvaruje u Hong Kongu.

HSBC je saopštio da će u ovoj godini za loše zajmove izdvojiti između 8 i 13 milijardi dolara, jer očekuje da mnoge kompanije i dužnici neće moći da otplaćuje kredite.

To je više nego što je ranije očekivano, a loši krediti mogli bi i dodatno da porastu u slučaju većeg ekonomskog pada nego što se očekuje.

Banku pogađa i okruženje niskih kamatnih stopa zbog čega se smanjuju profitne marže banke na kredite.

Banka je, osim s finansijskim padom uzrokovanim koronavirusom, suočena i s nizom drugih izazova.

Trenutno je upletena u političku bitku zbog svoje podrške kineskom zakonu o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, a istovremeno nastavlja s velikom reorganizacijom svojih globalnih bankarskih poslovanja.

Banka Sosijete ženeral (SoŽe) čije je poslovanje u Srbiji preuzeo OTP, objavila je iznenađujući gubitak.

Korona kriza uticala je posebno na njihvou jedinicu za trgovanje akcijama. Banka je izvestila o neto gubitku od 1,26 milijardi evra (1,48 milijardi USD) za drugi kvartal godine.

Banka je izdvojila više kapitala zbog pandemije i smanjila vrednost svog trgovinskog poslovanja.

Kako je i sam direktor Frederic Oudea priznao, drugi kvartal je u stvari bio najgori.

I prvi preliminari rezultati za Erste pokazuju da je Erste Group u prvih sest meseci imala 60% manji profit.

Kriza je ostavila svoj trag na polugodišnjim rezultatima te Grupe. Do kraja juna neto dobit je opala sa 731,9 miliona evra na 293,8 miliona evra, dok je operativni profit smanjen za 6,2 odsto, na 1,335 miliona evra. Kako bi se pripremila za dalje efekte krize, Banka je u prvih šest meseci formirala rezerve u iznosu od 675 miliona evra.

Erste Group, kao i mnoge druge banke, neće deliti novac akcionarima 2020. godine zbog korona krize.

Podsetimo, banke i osiguravajuće kompanije neće ove godine da raspodeljuju profit, koji će prema ECB-u ostati obustavljen do 1. januara 2021. godine.

(SB/banjaluka.net)