Vijesti 22.03.2016.

Loše vrijeme odgodilo digitalni signal

ČITANJE: 2 minute
daljinski
Emitovanje digitalnog signala u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, čiji je početak bio planiran između 15. i 20. marta, odgođen je za mjesec dana, odnosno za polovinu aprila.

-Bili su loši vremenski uslovi i to je malo otežalo postavljanje određene opreme, a i još nemamo ministra transporta i komunikacija na nivou BiH. Sve to otežava emitovanje digitalnog signala, ali najveći dio posla je urađen i do 15. aprila taj prvi dio bi trebalo da bude završen- rekao je Slobodan Bošković, predsjednik Upravnog odbora RTRS.

Digitalni signal se mora pustiti najkasnije do 1. juna Dogovor je takav da sva tri javna emitera u BiH, odnosno BHRT, RTV FBiH i RTRS, digitalni signal puste istovremeno, a to će morati uraditi najkasnije do 1. juna ove godine, s obzirom na to da do tada vrijede dozvole koje su dobili od Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine.

U javnim emiterima uvjeravaju da će i prije tog datuma digitalni signal biti pušten, te da to neće moći spriječiti ni činjenica da Bosna i Hercegovina već mjesecima nema ministra transporta i komunikacija.

U slučaju da 15. aprila javni emiteri puste digitalni signal, njime će biti pokriveni samo veliki gradovi, odnosno Sarajevo, Banjaluka i Mostar, a u tom slučaju stanovnici će morati imati televizore koji primaju digitalni signal ili će morati nabaviti set-top-box uređaje, koji omogućavaju prijem digitalnog signala.

BiH jedina nije sprovela proces digitalizacije Inače, Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u Evropi koja još nije sprovela proces digitalizacije. Krajnji rok za prelazak s analognog na digitalno emitovanje signala bio je 17. jun 2015. godine, a BiH je nekoliko puta pomjerala zvanične rokove.

Zbog probijanja krajnjeg roka, BiH je imala velikih problema, prije svega sa zemljama iz regiona, jer su predajnici u BiH ometali signale televizija u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji itd. Ova prva faza digitalizacije u BiH, koja još nije završena, koštala je nešto manje od sedam miliona KM i podrazumijevala je uvezivanje pet informativno-tehničkih centara u sistem digitalnih veza, te odašiljača za pokrivanje digitalnim signalom Sarajeva, Banjaluke i Mostara.

Problemi su počeli od samog početka, jer je tender za nabavku opreme za prvu fazu nekoliko puta propadao, a kada je ta oprema i nabavljena postavljeno je pitanje njenog vlasništva, jer RTRS nije želio pristati na to da oprema bude u vlasništvu korporacije, na šta je Savjet ministara BiH na kraju i pristao, ali tek dva mjeseca nakon što su istekli svi rokovi.

Inače, digitalni signal je već nekoliko godina standard u svim razvijenim zemljama svijeta, a prelazak s analognog na digitalni za građane znači više TV kanala, bolju sliku, zvuk bez šumova itd.

U poređenju s analognom televizijom, slika će biti oštrija, u većoj rezoluciji, boje su življe, a zvuk čistiji i kvalitetniji.

(NN)