Vijesti 19.02.2018.

Lošim đacima povlađujemo, genijalce zapostavljamo

ČITANJE: 4 minute

Škole u Republici Srpskoj više pažnje posvećuju problematičnim učenicima, dok su oni natprosečni prepušteni sami sebi, jer prosvjetari nemaju poseban program za rad sa njima.

U gotovo svakoj školi postoje učenici čije sposobnosti prevazilaze zahteve postojećeg obrazovnog sistema i koji zahtjevaju poseban rad i napredno gradivo.

U većini država nastavnici još u osnovnoj školi prepoznaju ko je natprosečan i spreman da više uči, te takva djeca preskaču razrede i završe školovanje pre ostalih.

I dok se u svijetu takvi mališani odmah izdvoje, spremaju za fakultet, a posle za posao na univerzitetima ili istraživačkim centrima, kod nas, tvrde upućeni, ovakva djeca ponekad nisu ni među najboljima, jer se često dosađuju na nastavi koja im nije prilagođena.

Sve ostalo na papiru

Iako je Ministarstvo prosvete i kulture prošle godine novim Zakonom o osnovnom obrazovanju predvidjelo novine kada je u pitanju rad sa talentovanom djecom, sve je ostalo samo na papiru.

– Bolji učenici imaju dodatnu nastavu i pripreme za takmičenja, ali nismo još ništa uradili po pitanju izdvajanja te djece. Jeste bilo primedbi roditelja da više radimo sa lošom djecom, jer se o njima raspravlja i na roditeljskim sastancima i na sjednicama, ali to je tako u većini škola – kaže direktor banjalučke OŠ „Borislav Stanković“ Rade Krecelj.

Dodaje da škole imaju u planu da se ta djeca izdvoje i da se sa njima više radi, što se nada da će i uraditi uskoro.

– Definitivno treba formirati jedno takvo odjeljenje i sa njima više raditi, jer su ta deca budućnost Republike Srpske – kaže Krecelj, a slično su nam potvrdili i u još nekoliko škola.

Kampanjski rad

Da sa ovakvom djecom treba više raditi, a ne samo nekoliko dana pred takmičenje, smatra i Živomir Babić, otac zlatne matematičarke Tijane Babić iz Banjaluke, koja već godinama donosi medalje sa takmičenja iz cijelog svijeta.

– Ona se bavi sama sobom. U školi je oslobode nekih časova, ali ne vidim da ima ikakvih koordinisanih aktivnosti. To nije ništa značajno, jer se za ovu djecu niko ne interesuje i ne vidim da ima volje da se nešto pokrene – kaže Babić.

Dodaje da za ovo nisu odgovorne samo škole, nego svi elementi koji se tiču te djece.

– Trebalo bi da se škole organizuju i sarađuju sa fakultetima, kako bi mogli organizovati neka predavanja, ali u kontinuitetu, a ne da rade dva ili tri dana pred takmičenje pa poslije ništa cijele godine – kaže Babić, čija je ćerka još u sedmom razredu na takmičenjima rješavala napredne i teške matematičke zadatke iz osmog razreda.

Gubitak motivacije

Psiholozi tvrde da ako dijete ostane u razredu koji ne odgovara njegovom intelektualnom nivou može brzo izgubiti motivaciju i interes, što može dovesti do nezainteresovanosti za nastavu i loše društvene prilagođenosti.

Sve je ovako jer su državne škole postale socijalne ustanove koje brinu za loše učenike, a onim naprednim ostaje da se okrenu privatnim školama, smatra sociolog i univerzitetski profesor Nemanja Đukić.

– Ima više loših nego dobrih učenika i zbog toga škole gube moć razvijanja takmičarskog karaktera kod djece, a više se bave socijalnim ulogama – objašnjava Đukić.

Pogrešan pristup

Dodaje da je škola onakva kakva je i država, jer se sve naše institucije većinom bave samo lošim pojavama.

– Kod nas, nažalost, najveći neprijatelj Republike Srpske postaju njene institucije jer one uništavaju ono što bi nominalno trebale da razvijaju. Škola je samo slika ove države, jer se niko se ne bavi talentima i ljudskim kapacitetima koje imamo, nego se svi bave saniranjem socijalnih posljedica – smatra Đukić, dodajući da je odgovorna elita koja ima moć.

Ministarstvo hvali zakon

Iz resornog ministarstva tvrde da više neće biti ovako, jer je od prošle godine zakonom predviđeno da škole formiraju timove za podršku talentovanim učenicima.

– Dužnost direktora škole je da na predlog nastavničkog vijeća donese rješenje o imenovanju i broju članova tima za podršku koji čine nastavnici škole, stručni saradnici i roditelj učenika. U planu je da u ovoj školskoj godini budu formirani timovi u svim školama u Srpskoj – kažu u ministarstvu.

Dodaju da je u okviru saradnje sa Srbijom planirana podrška talentovanim učenicima, na način da naši učenici mogu koristiti usluge centara izvrsnosti u Srbiji kao i njihovi učenici.

(EuroBlic)