Svijet 30.07.2021.

Lososi umiru u pregrijanim rijekama u Americi, puni su rana (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Lososi u rijeci Columbiji bili su izloženi nevjerojatno visokim temperaturama vode za to područje, zbog kojih su im na tijelu izbile crvene lezije i bijele gljivice. Do zagrijavanja rijeke je došlo nakon rekordnog toplinskog vala na sjeverozapadu Pacifika.

U videozapisu koji je u utorak objavila neprofitna organizacija Columbia Riverkeeper vidimo kako skupina lososa pliva u pritoku rijeke. Tijela su im prekrivena ozljedama koje su nastale kao posljedica stresa i pregrijavanja, piše Index.hr.

Vjerovatno će umrijeti od bolesti i toplinskog stresa

Videozapis je snimljen kada je temperatura vode prešla 21 stupanj Celzija, što je smrtonosna temperatura za losose; pogotovo ako su joj izloženi tijekom duljeg perioda, piše The Guardian.

Brett VandenHeuvel, izvršni direktor organizacije Columbia Riverkeeper, rekao je da se ova situacija može usporediti s osobom koja pokušava trčati maraton na temperaturama većim od 38 stupnjeva Celzijevih.

Lososi koji se vide na snimci se neće moći mrijestiti i vjerojatno će umrijeti od bolesti i toplinskog stresa. VandenHeuvel je rekao da su situaciju s toplinskim valom pogoršale brojne brane koje već desetljećima zadržavaju vodene tokove i time povisuju temperaturu vode. Klimatske promjene i nedavni smrtonosni toplinski val jednostavno su situaciju doveli do krajnjih granica.

(A.M.)