Magazin 29.11.2018.

“LOST HOPE” Banjalučanin autor prve domaće mange

ČITANJE: 2 minute

Prva domaća manga uskoro nam dolazi iz pera scenariste i crtača Srđana Vranješa iz Banja Luke u izdanju kuće Deveta dimenzija.

Manga se zove “Lost hope” što bi se na naš jezik moglo prevesti kao “Izgubljena nada” i predstavlja strip koji je rađen kao klasična manga koja se čita sa desne na lijevu stranu.

Prvi broj mange, nazvan “Žrtva”, ima 220 strana i trenutno je u štampi, a autor Vranješ već ima pripremljenu, tačnije skoro gotovu i drugu epizodu ovog svojevrsnog stripa rađenog na “japanski način”.

– U klasičnom formatu mange je i tako će se čitati. Inače čovjek ima scenario za sve sljedeće epizode, pri kraju je crtanja knjige broj 2. Knjiga je otišla u štampu, dakle čitaće se kao originalna manga, da tako kažem “kontra”, kazao je za Strip Blog iz izdavačke kuće Deveta dimenzija Zoran Pejić.

Japanska riječ manga dobro je poznata na ovim prostorima i ljudi je prepoznaju kao simbol za japanski strip. Mlađa garda poznaje mange dobro po ostvarenjima kao što su “Naruto”, “Bilježnica smrti” i “Napad titana”. Stariji ljubitelji je bolje znaju iz izdanja jedne od najvećih i najčitanijih mangi, prema kojoj je i urađen animirani serijal, autor mange je Katsuhiro Otomo, a ona se zove “Akira”.

Naravno, danas se na mangu gleda kao na strip koji potpuno obrće logiku stvarnosti, jer se čita sa desna na lijevo i unutar prvih stranica postoji i uputstvo čitanja mange, što u vreme Akire nije bilo praksa.

Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske „Deveta dimenzija“ je vrlo mlada, samostalna, nezavisna i nepolitička organizacija nastala kao plod ljubavi njenih članova prema devetoj umjetnosti. Osnovni ciljevi su promovisanje devete umjetnosti (stripa) u Republici Srpskoj i šire putem raznih aktivnosti, promocija stripa Republike Srpske u okruženju, Evropi i svijetu, učešće i pomaganje u akcijama sličnih organizacija mladih ili organizacija koje se bore za razvoj sporta, očuvanje životne sredine, upotrebu stimulativnih sredstava i sl. putem reklamnih pamfleta na bazi stripa, edukacija mladih putem škola stripa, organizovanje izložbi stripa, ilustracije i karikature i dr.

Udruženje „Deveta dimenzija“ trenutno broji 70 članova iz svih dijelova Republike Srpske (Banja Luka, Istočno Sarajevo, Laktaši, Prijedor, Doboj, Gradiška, Nevesinje, Višegrad, Kozarska Dubica, Srpska Kostajnica, Trebinje…) sa tendencijom porasta.

Riječ “manga”

Riječ manga se sastoji od dvije japanske riječi. Riječ “man” znači čudno, čudljivo, a riječ “ga” označava sliku. Tako da bi se slobodan prevod ove riječi mogao svesti na “čudne slike”.

(Strip blog)