Vijesti 11.08.2016.

Lov na ulične prodavače: „Prodajem kišobrane da preživim, kad vidim inspekciju bježim“

ČITANJE: 1 minuta

Zbog velikog broja prolaznika najuži centar grada omiljena je lokacija uličnim prodavačima, kojima je prodaja na otvorenom jedini izvor prihoda.

Pored onih koji imaju dozvolu za ovu vrstu prodaje, sve je više i nelegalnih prodavaca. Tome svedoči i činjenica da je od početka godine kažnjeno je 178 uličnih prodavača zbog nelegalne ulične prodaje, a najčešće se prodaju naočare, kišobrani, kokice, dječije igračke, a često i donji veš.

Komunalna policija u „lov“ na ulične prodavače ide gotovo svaki dan, a najčešća mjesta gdje ih „hvataju na djelu“ su Trg Krajine, ulica Cara Lazara, te park „Mladen Stojanović“.

“Izmire kaznu od 100 KM i nastave prodavati”

S obzirom da je u njihovoj nadležnosti samo da ih kazni novčanom kaznom od 100 KM, ulični prodavači izmire dug i nastave prodavati.

– Prodajem kišobrane, kad vidim inspekciju bježim, šta ću. Mali kišobrani su 3 KM, ali kada počne kiša povećam cijenu, jer ljudi više kupuju, moram i ja od nečega da živim – ispričao je banjalučanin koji na trgu prodaje kišobrane.

Svjesni su da krše zakon, ali kažu da nemaju drugog izbora. Muku muče sa komunalnom policijom koja ih, kako kažu „progoni“ svaki dan i radovno piše kazne.

-Ne radim ovo zato što volim, nego zato što moram. Nekad zaradim taman za mlijeko i hljeb, nekada ni to, a dešavalo se da cijelu sedmičnu zaradu moram da dam za kaznu – ispričala je Dušanka, koja već pet godina prodaje donji veš na trgu.

(EuroBlic)