Vijesti 10.11.2020.

Lovrić: Psihološka pomoć dostupna svim građanima Srpske

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Upravnog odbora Društva psihologa Republike Srpske Sanja Radetić Lovrić izjavila je Srni da je psihološka podrška građanima usljed pandemije virusa korona dostupni svima, bez izuzetka.

“Pojedinci i porodice kojima je pomoć potrebna mogu pozvati telefonski broj Društva psihologa 065/464-555. Broj je dostupan za pozive svaki radni dan od 9.00 do 17.00 časova, a postoji i mogućnost poziva posredstvom vajbera. Takođe, dostupna je i imejl adresa [email protected]”, naglasila je Lovrićeva.

Ona je pojasnila da je sa dežurnim savjetnikom moguće dogovoriti i da se psihološka pomoć i podrška pruži i nakon 17.00 časova.

“Koordinatori savjetovališta primaju poziv, pregledaju koji savjetnici su dostupni u tom danu i terminu i obavještavaju pozivaoca preko kojih sredstava komunikacije mogu u datom trenutku da razgovaraju sa savjetnikom. Pozivalac bira sredstvo komunikacije i na osnovu toga koordinatori dostavljaju kontakt savjetnika. Građani usluge dobijaju odmah, bez čekanja i u vrijeme koje njima odgovara”, istakla je Lovrićeva.

Ona je naglasila da u slučaju uočenih dubljih psiholoških tegoba građani se savjetima upućuju u nadležne centre za mentalno zdravlje i centre porodične medicine, a u slučaju potrebe za uslugama socijalne zaštite savjetuje se javljanje nadležnom centru za socijalni rad.

Lovrićeva je u izjavi za Srnu navela da je od početka aktivnosti, od 9. marta do danas, 48 volontera učestvovalo u različitim vidovima pružanja podrške.

“Trenutno je u pružanju psihološke podrške angažovano devet savjetnika za individualni rad i rad sa porodicama, četiri stručnjaka za rad sa grupama podrške, sedam za rad sa djecom, dva koordinatora za rad na telefonu, jedna osoba za koordinaciju aktivnostima podrške i dvije osobe za saradnju sa medijima”, pojasnila je Lovrićeva.

Prema njenim riječima, Društvo psihologa Republike Srpske sve aktivnosti sprovodi u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite uz redovnu razmjenu inofrmacija o svim aktivnostima.

(Srna)