Politika 15.07.2020.

LOVRINOVIĆ: Izbori u BiH prilika za SDA da “zakuva”

ČITANJE: 1 minuta

Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović smatra da izbori u BiH vrlo lako mogu biti ugroženi, te da je to još jedna prilika za SDA da “zakuva”.

Lovrinović smatra da se ne može drugačije objasniti učestvovanje SDA u nezakonitom izboru članova Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, direktno protiv volje političkih partnera parlamentarne većine sa kojom čine vlast.

Prema njegovim riječima, politička situacija u BiH je odavno ples na žici i svakog trenutka se može očekivati pogoršanje.

“Situacija nije dobra. Blokada dijela imenovanja, koju smo imali priliku da gledamo, uprkos ranijem dogovoru, pa i činjenica da budžet institucija BiH za 2020. godinu još nije usvojen i druge neke stvari su samo jedan od primjera potpune odsutnosti odgovornosti SDA”, rekao je Lovrinović za “Glas Srpske”.

On je dodao da su neka imenovanja završena nakon što SDA nije prošla taktika “ako prođe, prođe” sa kojom svaki put nakon dogovora o nekim pomacima imaju dodatne zahtjeve.

Lovrinović je poručio da imenovanje Selme Cikotića za ministra bezbjednosti BiH neće podržati zbog činjenica u vezi sa ratnim zločinom nad Hrvatima Bugojna.

On smatra da su krivci za aktuelnu političku situaciju svi, ali da je najveća odgovornost na SDA.

“Ta stranka najmanje pet godina bira parlamentarne partnere kad joj šta treba. Tako je uvela novu demokratsku praksu `ad hok` parlamentarne većine. U tome i jeste krivica formalne parlamentarne većine koja joj to dopušta. To se može nazvati samo jednom riječju – dirigovana anarhija”, smatra Lovrinović.

(Srna)