Vijesti 08.11.2016.

Ložionička ulica u Banjaluci: Čekaju potez novog gradonačelnika

ČITANJE: 2 minute

Odlazeći gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović je problem sa odlaganjem boksitom u Ložioničkoj ulici, kao vruć krompir, potezom pera prebacio svom nasljedniku, tvrde u Centru za životnu sredinu.

Navode da je Slobodan Gavranović “pogodovao Željeznicama RS”, odlažući zatvaranje stovarišta boksita nadomak Ložioničke ulice do 10. novembra.

 Nakon dugogodišnje borbe mještana i eko aktivista gradska ekološka inspekcija zabranila je skladištenje rude na ovoj lokaciji, na teretnom kolosjeku Željezničke stanice.

Tu odluku je potvrdilo Ministarstvo za građevinarstvo i ekologiju RS, odbijajući žalbu Željeznica RS, koje se, iako za to nema odgovarajuće uslove i dokumentaciju, bave pretovarom rude, koja crvenim blatom i prašinom zagorčava život mještanima.

Spas u zadnji čas za ŽRS stigao je 10. avgusta, kada je gradonačelnik Gavranović stopirao zatvaranje stovarišta. Dok su ga aktivisti optuživali da staje na stranu zagađivača, Gavranović je odgovarao: sve je po zakonu.

– Na molbu Željeznica RS odložio sam izvršenje na mjesec dana, kako bih im dao priliku da pribave ekološku dozvolu. Ne vidim šta je tu sporno – rekao je tada Gavranović za „EuroBlic“.

Građani Ložioničke su još u avgustu tvrdili da je sporna, prije svega, Gavranovićeva izjava, jer je zatvaranje stovarišta odložio na tri mjeseca, a ne na mjesec dana, kako je tvrdio u javnosti. Ispostavilo se da su građani u pravu.

– Agoniju nas mještana Ložioničke produžio je do 10. novembra i tako se, faktički, do kraja svog mandata riješio jednog od najvećih ekoloških problema u gradu i prebacio ga svom nasljedniku – kaže mještanka Kornela Vuković.

U Ložioničkoj se nadaju da će novi gradonačelnik Igor Radojičić imati više sluha za njihove probleme i da će ih rješavati energičnije od svog prethodnika i partijskog kolege Slobodana Gavranovića.

Radojičić suzdržan

Radojičić nije želio da komentariše situaciju u Ložioničkoj, poručujući će se, kada preuzme funkciju gradonačelnika i stekne potpun uvid u sve aspekte priče, ozbiljno i temeljito pozabaviti ovim problemom.

Bjelić: Javni interes i zdravlje

Obrazloženje po kome se odlaganje zatvaranja stovarišta boksita u Ložioničkoj „ne protivi javnom interesu”, Viktor Bjelić iz Arhus centra Banjaluka ocijenio je kao “krajnje licemjerno”.

– Građani Ložioničke i okolnih ulica se godinama bore protiv zagađenja, kojim se narušava njihovo osnovno ljudsko pravo na zdravu životnu sredinu. Zar zdrava sredina nije javni interes – poručuje Bjelić.

(EuroBlic)