Vijesti 06.06.2016.

Lubenice stižu na ulice!

ČITANJE: 1 minuta

Pred vama je hrpa zelenih šarenih lopti, i prodavac koji sugeriše is savjetuje dok vi kuckanjem i prevrtanjem birate lubenicu.

Stručnjaci kažu da su ukusnije one lubenice koje su simetričnog oblika. Pucketav zvuk upućuje na zrelost, ali ako do vas dopire odjek šupljeg predmeta, znači da je lubenica prezrela.

Svježinu lubenice možete ustanoviti na osnovu peteljke, a zrela je ona kojoj iz peteljke, nakon što se zasječe poteče ljepljiv sok.

Zrela lubenica je uglavnom tamno zelene boje, a dobro znak je i kada na sebi ima mali “ožiljak”. Zrela lubenica je teška, a nezrela lagana za svoju veličinu.

Čak 92 procenta lubenice čini voda.

Pri kupovini pogledajte i stranu na kojoj je lubenica ležala na zemlji. Lubenica bi na tom mjestu trebalo da bude kremasto žute boje, između boje banane i limuna. Ukoliko je taj dio bijele boje ili svijetlo zelene boje, to je znak da nije dovoljno zrela.

Lubeničari uskoro na ulici

Grad Banja Luka raspisao je javne oglase o dodjeli privremenih lokacija za prodaju lubenica, te o dodjeli privremenih lokacija za sezonsku prodaju pečenog i kuvanog kukuruza, a prema kriterijumu najviše cijene.

Javni oglas o dodjeli privremenih lokacija za prodaju lubenica, možete pogledati ovdje.

Javni oglas o dodjeli privremenih lokacija za sezonsku prodaju pečenog i kuvanog kukuruza, možete pogledati ovdje.

(MojKontakt)