Politika 12.03.2021.

Lučić: Odluku Tegeltije sam očekivao

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija podnio je inicijativu za smjenu ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića (Demokratski narodni savez – DNS) o kojoj bi trebalo da se izjasne oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je Lučić kazao u izjavi za Fenu pokretanje inicijative za njegovu smjenu legitimno je pravo predsjedavajućeg Tegeltije, ali preostaje da se o tome izjasne Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Lučić ističe da ostaje da se vidi kako će ta odluka proći u parlamentarnoj proceduri.

“I da dođe do smjene, smatram da sam svoj posao obavljao savjesno i odgovorno te da sam otkočio neke procese unutar Ministarstva. Da smjena dolazi zbog nekog drugog razloga, a ne političkih razloga, onda bih imao više brige”, dodao je.

Lučić kaže da ga odluka Tegeltije ne iznenađuje i kaže da ju je i očekivao zbog političke situacije i izlaska DNS iz koalicije sa SNSD-om, a posebno imajući u vidu da su odmah poslije takve odluke DNS-a uslijedile određene smjene te je i ova bila očekivana.

Na pitanje da li ima saznanja o tome postoji li većina u Predstavničkom i Domu naroda za njegovu smjenu, ministar kaže da se o tome nije ni raspitivao nego da će sačekati ishod glasanja.

Najavio je da će nastaviti raditi na započetim projektima, ali i onima poput Regionalnog stambenog programa, a tu je i proces izgradnje stambenih jedinica za interno raseljene osobe te izgradnja stambenih jedinica za korisnike alternativnih smještaja i kolektivnih centara.

“Intenzivirali smo izgradnju i to ide svojim tokom i mnogo brže nego je do sada bilo. Takođe, izdvojili smo 100.000 KM iz budžeta Ministarstva za sigurne kuće u BiH koje su teško pogođene pandemijom koronavirusa”, naglasio je Lučić.

Dodao je i da su kroz grant sredstva pomogli lokalnim zajednicama u infrastrukturi, ali pružena je pomoć i vjerskim zajednicama.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanje Lučića za ministra za ljudska prava i izbjeglice 15. maja 2020. godine.

(E.M)

Oznake: Miloš Lučić