Region 29.04.2021.

LUKA ČIČIN ŠAIN, IMUNOLOG: Sezonska vakcinacija neće biti potrebna, virus brži

ČITANJE: 2 minute

Virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunšvajguu u Njemačkoj Luka Čičin-Šain izjavio je da smatra kako sezonska vakcinacija protiv virusa korona neće biti potrebna, kao što je potrebno za virus gripa koji se, kako dodaje, brže razvija.

“Virus korone, za razliku od gripe, ima samo jedan element. Mislim da ćemo duže biti zaštićeni cjepivom ili kombinacijom cjepiva koje će sadržavati tri ili četiri varijante. Vidjet ćemo na kraju što je istina i hoće li ova predikcija biti točna”, dodao je Čičin-Šain u Dnevniku zagrebačke televizije “N1”.

Komentarišući epidemiološku situaciju u Hrvatskoj on kaže da su “mjere polučile rezultate”.

“Brojke u većini Hrvatske ne idu ni gore ni dole, nejasno je što će se sljedeće dogoditi. U PGŽ-u se već drugi tjedan zaredom brojke spuštaju, što govori da su mjere polučile rezultat i da možemo utjecati na ishod”, prokomentarisao je.

Osvrnuo se na situaciju u Njemačkoj, rekavši da je pogrešan utisak da je tamo na snazi “lockdown”.

“Postoje razne mogućnosti širenja virusa. Stvara se fama da mjere ne djeluju, da je sve stihijski, stvara se nekakav pandemijski nihilizam. To nije realno. Tamo gdje se uvode mjere koje omogućavaju širenje virusa, one i polučuju rezultate”, ističe virusni imunolog.

Dodaje da se nada da će treći talas uskoo biti iza nas.

“U jeku je kampanja cijepljenja koja se ubrzava. Možemo se nadati da će taj vrhunac uskoro biti iza nas”, kaže Čičin-Šain.

O novim sojevima i cjepivu

Što se tiče Indije, kaže da je ista stvar kao i s južnoafričkim sojem: “To su sojevi koji su nastali, ne igrom slučaja, nego zbog evolucije virusa koji se prilagođava tome da je sve više ljudi koji su seropozitivni i njihova protutijela su u stanju iskontrolirati izvorni virus, ali mutirani je u stanju rasti jer ga protutijela dobro ne prepoznaju. Ipak, prepoznaju ga donekle”, rekao je i dodao kako postoje rezultati studija koji govore da, ako smo cijepljeni dva puta, novi sojevi budu neutralizirani.

“Sve ide u smjeru da se stvaraju multivalentna cjepiva koja će sadržavati kombinaciju mRNA iz britanskog soja i drugih koji se relevantni, a međusobno različiti. Treba razmisliti koji sojevi postaju dominantni”, rekao je.

(SB)