Vijesti 29.10.2020.

Lukač: Bezbjednosna situacija u Srpskoj na zadovoljavajućem nivou

ČITANJE: 2 minute

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je bezbjednosna situacija u Srpskoj na zadovoljavajućem nivou i da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ u potpunosti kontrolišu teritoriju Srpske.

“Policija se do sada na zadovoljavajući način izborila sa migrantskom krizom što nije slučaj u nekim drugim dijelovima BiH i pojedinim zemljama. U Republici Srpskoj nema kampova za migrante što je bio stav Vlade Srpske koji se pokazao kao ispravan”, rekao je Lukač sinoć za Alternativnu televiziju.

On je istakao da MUP Srpske pod kontrolu stavlja sve grupe migranata i ne dozvoljava da počine neko od krivičnih i prekršajnih djela.

“Od početka ove godine migranti nisu počinili više od 20 prekršajnih i krivičnih djela u Srpskoj, za razliku od Federacije BiH /FBiH/ gdje dnevno ima toliko djela. Kontrolišemo situaciju i nastavićemo tako da radimo kako bi bila sačuvana bezbjednost građana”, rekao je Lukač.

On je podsjetio da migranti žele u EU i taj put ide Unsko-sanskim kantonom.

“Unsko-sanski kanton ima veliki problem zbog migranata kojih u tom kantonu ima pet do šest hiljada. Nadamo se da će srpski povratnici u selo Lipa biti zaštićeni i da ih migranti neće ugroziti”, rekao je Lukač.

On je napomenuo da je Policija Srpske u ovoj godini evidentirala više od 15.000 migranata.

“Žandarmerija i Policija Republike Srpske sa Graničnom policijom BiH svakodnevno rade na sprečavanju ulaska migranata. Međutim, to je veoma teško i zahtjevno jer je granica duga, a teren brdsko-planinski”, kaže Lukač.

On je naglasio da je reorganizacija MUP-a dovela do dobrih rezultata rada, a primjer jeste i smanjen broj razbojništava u ovoj godini za 41 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Imovinska krivična djela smanjena su za više od 11 odsto u odnosu na prošlu godinu. Policija radi kvalitetno i efikasno, iako uvijek može bolje. Zato školujemo policajce, nedavno smo njih 325 uveli u sistem, a ovih dana kreće nova generacija od 350 kadeta”, rekao je Lukač.

On je napomenuo da je video-nadzor postavljen s ciljem unapređenja bezbjednosti građana i da to rade sve zemlje.

(Srna)