Vijesti 23.01.2019.

LUKAČ: Feraget svjesno laže javnost; Pravda za Davida: Ministar treba da je u službi naroda

ČITANJE: 6 minuta

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je juče da sarajevski advokat Ifet Feraget svjesno laže javnost iznoseći neistine bez ikakvih dokaza da su poznate sve činjenice u vezi sa navodnim ubistvom Davida Dragičevića. 

Lukač je podsjetio da se Feraget, inače nepoznat javnosti Republike Srpske i manje poznat kao branilac Atifa Dudakovića u vezi predmeta za ratni zločin počinjen nad Srbima, pojavio u Republici Srpskoj u sastavu advokatskog tima koji je trebalo da zastupa slučaj “Dragičević”.

Ubrzo potom, nakon uvida u kompletnu situaciju, advokatski tim je odustao od slučaja, uz potpuno obrazloženje javnosti najpoznatijeg advokata iz regiona Ante Nobila da navedeni slučaj koriste pojedini političari za svoje ciljeve i da ništa nije onako kako grupa “Pravda za Davida” prezentuje javnosti u smislu da je David Dragičević ubijen u organizaciji i sprezi policije i tužilaštva”, rekao je Lukač Srni.

“U tom smislu namjerno laže da sam lično bio prisutan na konferenciji za novinare koji su održali pripadnici MUP-a, na kojoj su tom prilikom izneseni određeni stavovi iz istrage utvrđeni do tog trenutka u istrazi”, rekao je Lukač.

Lukač je dodao da Feraget na isti način ponavlja laž koja je politički konstruisana s ciljem iskorištavanja slučaja u predizborne svrhe, a to je da je tražio od glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira da prekine dalju istragu slučaja.

Tim povodom oglasila se i grupa „Pravda za Davida“:

– Poštovani gospodine Lukač, mi kao grupa želimo i moramo javno da reagujemo na Vaš jučerašnji, slobodno možemo reći, napad na advokata porodice Dragičević gospodina Ifeta Ferageta. Mi nećemo biti njegovi advokati. On će sasvim sigurno znati da Vam odgovori na najbolji mogući način. Osvrnućemo se na nekoliko stvari koje ste Vi u tom intervjuu naveli, a koje zaslužuju svakako da budu prokomentarisane.

Vi se pozivate na izjavu advokata Ante Nobila koji je navodno izjavio kako ništa nije onako kako grupa prezentuje u javnosti u smislu da je David ubijen u organizaciji i sprezi policije i tužilaštva.

Podsjetićemo Vas na sljedeću izjavu advokata Ante Nobila iz dokumenta koji je isti predao Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci 02.11.2018. godine – „Istraga je počela loše, traljavo, neprofesionalno, bilo je i zloupotreba.”

Ovom prilikom Vas pitamo zašto se ne pozovete na izjave advokata Zore Dobričanin Nikodinović iz intervjua od 07.01.2019. godine, a koja direktno optužuje pojedince iz policije za zataškavanje zločina nad Davidom, za zataškavanje stvarnih dokaza i montiranje lažnih, ali i za prikrivanje ubica. Napomenula je da u tužilački spis ne vjeruje i da joj sve izgleda kao dobar scenario. Takođe, gospođa Dobričanin Nikodinović je prilikom razlaza advokatskog tima dala izjavu za medije gdje je jasno i nedvosmisleno rekla da nema napretka u predmetu dokle god je postupajući tužilac Dalibor Vrećo. Dakle, na osnovu izjava gospodina Ferageta i gospođe Dobričanin Nikodinović jasno je da postoji sprega između policije i tužilaštva koja zataškava istinu.

Takođe, advokat Zora Nikodinović Dobričanin je u pomenutom intervjuu eksplicitno rekla da je Davidova smrt vrlo brutalna. Mi se vrlo dobro sjećamo Vaših komentara kako u slučaju Davidovog stradanja nema elemenata krivičnog djela i kako ne postoje ni najmanje indicije da je David ubijen.

Vi niste bili prisutni na skandaloznoj policijskoj konferenciji za medije od 26.03.2018. godine. Podsjetićemo Vas da tada nisu izneseni „određeni stavovi“ kako Vi kažete. Tom prilikom je zaključeno sljedeće – „Kriminalistička verzija jasno ukazuje da se radi o zadesnoj smrti.“ Time je slučaj, bar što se policije tiče, ekspresno zaključen. Takođe, pomenuta konferencija ima obilježja i krivičnog djela, budući da je na njoj učestvovao obducent koji je iznosio detalje iz obdukcionog zapisnika, a zakon jasno kaže da se ti podaci dostavljaju isključivo Tužilaštvu i niko nema pravo da ih bez odobrenja Tužilaštva iznosi u javnost (tužilac Lepir je pred Anketnim odborom NSRS rekao da obducent dr Karan nije imao odobrenje da to radi).

Što se tiče Vašeg uplitanja u rad Tužilaštva, podsjetićemo Vas i na riječi tužioca Lepira iz intervjua datog Alternativnoj televiziji od 05.07.2018. godine, a na koji se i sami pozivate. Gospodin Lepir rekao je sljedeće – „Imao sam kontakt sa ministrom koji me zamolio da proučim materijal i da vidimo da li se može donijeti tu ubrzan postupak odnosno naredba o nesprovođenju istrage.“

Ove riječi jasno ukazuju na činjenicu da je Vama bilo u interesu da se čim prije stavi tačka na slučaj i to upravo na onaj način koji je predstavljen javnosti na pomenutoj skandaloznoj konferenciji za medije. Takođe, advokat Zora Nikodinović Dobričanin  je u pomenutom intervjuu izjavila kako je njoj glavni tužilac gospodin Lepir rekao da je policija htjela da slučaj zatvori što prije i da je to njemu bilo vrlo sumnjivo. Podsjetićemo Vas i na Vaše riječi pred NSRS od 10.05.2018. godine gdje Vi kažete sljedeće, a koje su u suprotnosti sa izjavom tužioca Lepira – „Tačno je da smo pričali…rekao sam da bi dobro bilo da Tužilaštvo iznese neke činjenice što prije javnosti koje može da iznese…Ne pada mi na pamet da se miješam u njihov rad, niti sa se miješao kad u njihov rad, niti imam namjeru to da radim.“

Ministre, Vi ste nakon pronalaska Davidovog beživotnog tijela izjavili kako je smrt nastupila utapanjem i da “ne postoje ni najmanje indicije da se radi o ubistvu”. Zašto ste se Vi, ministre, uplitali u istragu i oglašavali o uzroku smrti? To nije Vaš posao. Podsjetićemo Vas, da Vi nemate ovlaštenja da komentarišete istrage krivičnih slučajeva dok istrage traju. Ministre, na taj način činite krivično djelo ometanja istrage.

Na kraju, pitamo Vas sljedeće – Ako gospodin Feraget radi po nalogu Sarajava sa ciljem urušavanja institucija RS, po čijem onda nalogu radi gđa Nikodinović Dobričanin i koji je njen cilj?

Poštovani ministre, vi niste institucija. Vi treba da ste sluga ovom narodu. To je i izvorno značenje riječi ministar. Grupa „Pravda za Davida“ se ne bori protiv institucija. Mi se borimo protiv pojedinaca iz tih institucija koji ozbiljno narušavaju njihov ugled. Na taj način se borimo za jače institucije, a time i jaču Republiku Srpsku.

Poštovani ministre, pozivamo Vas po ko zna koji put, da učinite sve da se otkrije istina o ubistvu Davida Dragičevića i da prestane progon, maltreriranje i satanizacija, kako Davidovih roditelja, tako i ljudi koji im pružaju podršku svih ovih mjeseci.

(Srna, Srpskainfo)

Oznake: Dragan Lukač