Politika 03.12.2020.

Lukač i Vulin: Srbija ne propušta migrante prema BiH

ČITANJE: 1 minuta

Ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije Dragan Lukač i Aleksandar Vulin istakli su danas da Srbija namjerno ne propušta migrante prema BiH.

Lukač je rekao da ne može potvrditi navode da Srbija namjerno propušta migrante prema BiH.

“Sada je činjenica da se određeni broj migranata vraća u Srbiju, jer očekuju da će imati bolje uslove za smještaj nego u BiH. Imamo dvosmjeran prelazak granice, jer migranti djeluju u skladu sa sopstvenim interesima i boljim uslovima”, rekao je Lukač novinarima nakon sastanka sa Vulinom.

On je podsjetio da je oko 100 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP/, sa Graničnom policijom BiH, angažovano na zaštiti istočne granice Srpske i BiH, odnosno granice sa Srbijom.

“Migranti ne koriste legalne granične prelaze BiH i Srbije, nego nelegalne u trenucima kada je vodostaj Drine nizak. Ne možemo pričati o tome da neko iz Srbije organizovano propušta migrante u BiH”, kaže Lukač.

On je podsjetio da Policija Srpske pod kontrolu stavlja migrante i predaje ih nadležnim organima.

Vulin kaže da je Srbija jedna od najuspješnijih zemalja u Evropi u hapšenju krijmučara ljudi.

“Mi se protiv ovoga, i svakog oblika kriminala uporno borimo. Srbija je ponosna na sistem za prihvat migranata i svi koji su u okviru ovoga su pod kontrolom”, rekao je Vulin i podsjetio da se u velikim policijskim akcijama privode migranti koju su van kampova.

On kaže da Srbija ne propšuta migrante u BiH, niti na bilo koji način ugražava bilo čiju bezbjednost i podsjetio da je MUP Srbije nedavno, u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo, uhapsio Marokanca koji se sumnjiči da je poničino ubistvo u sarajevskom naselju Ilidža.

(Srna)