LUKAČ: Ne dolazi u obzir priča o ukidanju Policije Srpske

Program reformi ne prejudicira članstvo u NATO i nema nikakve veze sa statusom i ulogom Policije Republike Srpske, bez obzira što bi neki voljeli da u tu priču upakuju i reformu policije, rekao je u intervjuu za Glas Srpske ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

MUP Srpske, dodao je, ne pristaje na to, niti bi učestvovao u takvoj priči.

– Ne dolazi u obzir nikakva priča o ukidanju Policije Republike Srpske. Rad MUP-a i Policije Republike Srpske definisan je Ustavom i zakonom – istakao je Lukač.

Kada je riječ o saradnji policije Srpske i bezbjednosnih institucija na nivou BiH, Lukač je rekao da je ta saradnja na zadovoljavajućem nivou, ali da uvijek može biti bolja uz veću dozu povjerenja i odlučnosti za saradnju na težim krivičnim djelima.

-U segmentu saradnje izdvojio bih brzinu razmjene informacija o bezbjednosnim događajima. Primjer za to je kada se u BiH deportuju lica upravo osuđena za terorizam, a za koje mi kao policija koja je dužna da osigura bezbjednost u Republici Srpskoj, saznajemo, posredno, nakon što lica stignu u BiH. Nakon što se formira Savjet ministara i imenuju novi direktori Agencije za istragu i zaštitu i Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, nadamo se će upravo razmjena informacija biti bolja – istakao je on.

Govoreći o migranstkoj krizi u BiH, Lukač je rekao da su na ovom pitanju institucije na nivou BiH potpuno zakazale institucije BiH, podsjećajući da su upravo pitanja azila, stranaca, migracija i viza nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH još 2003. godine.

– Sav teret migrantske krize je pao, prije svega na Unsko-sanski kanton, a svjedoci smo da su se obistinile naše slutnje da će BiH postati možda jedina “balkanska ruta” za prolazak migranata. U trenutku kad neke zemlje dižu žičane ograde, a druge države vraćaju migrante u BiH, svima postaje jasno da neko od nas u ovoj zemlji želi da napravi posljednju tačku za migrante. Zato je licemjerno od EU koja obilazi kampove oko Bihaća, zabrinuta za ljudska prava migranata, na koja imaju pravo, a s druge strane čine sve da oni ni na koji način ne kroče na tlo EU – naveo je on.

Lukač je naglasio da građani Srpske i FBiH trpe posljedice te krize.

– Brine nas, a trebalo bi i ostale agencije, to što smo imali više slučajeva “skrivenih identiteta” migranata koje je teško utvrditi. Oni su velika opasnost ako se zadrže u BiH i neophodan je ozbiljan pristup svih institucija u rješavanju migrantske krize u zemlji – smatra ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

On je naglasio da Srpska nema mogućnosti za formiranje prihvatnih centara na svom području, te da to ne žele ni lokalne zajednice u FBiH, s obzirom na pogoršanje bezbjednosne situacije na području Bihaća gdje su centri.

– Očigledno je da migranti nemaju namjeru da ostaju u BiH, jer žele u EU. Pozivam zemlje članice EU da budu humani i otvore granice. EU za razliku od Republike Srpske i BiH ima mogućnosti da uspostavi centre i prihvati migrante na svojoj teritoriji – poručuje Lukač.

Komentarišući izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji je nedavno rekao da je BiH tempirana bomba, Lukač je istakao da Republika Srpska na to godinama upozorava.

– Nekoliko evropskih lidera je već upozoravalo na opasnost radikalnog islama koji može doći sa teritorije BiH. Nažalost, takve izjave u FBiH su dočekane “na nož”, uz osude, a svjesni smo da povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta iz redova islamista ne donose ništa dobro. Tamo su otišli iz radikalnih vjerskih uvjerenja i vraćaju se u BiH da šire tu ideologiju. S obzirom na smiješne kazne koje su dobili, kada izađu iz zatvora, za kratko vrijeme okupljaju oko sebe nove mlade ljude i šire svoju ideologiju. Zato je bitna borba protiv terorizma i saradnja agencija za sprovođenje zakona, ne samo u BiH, već i na međunarodnom nivou – poručuje ministar unutrašnjih poslova Srpske.

GLAS: Koji su najveći bezbjednosni izazovi za RS i šta je iza nastojanja da se na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom kao ispomoć Graničnoj policiji angažuju pripadnici policija iz FBiH ?

Lukač je podsjetio da je MUP Srpske poslao u ispomoć Graničnoj policiji BiH više od 100 pripadnika na poslovima sprečavanja nelegalnog ulazaka migranata, te da angažovanje pripadnika policije iz FBiH na teritoriji Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i zakonom.

– Policija Srpske može na zahtjev Granične policije BiH da uputi i dodatne snage. Bez saglasnosti, druge policijske agencije ne mogu sprovoditi mjere, za koje je na teritoriji isključivo nadležan MUP Srpske i nećemo dati saglasnost. Među izazovima su i borba protiv organizovanog kriminala, šverca oružja, trgovine narkoticima, što su i prioriteti u radu i po kojima iz godine u godinu imamo sve bolje rezultate – naveo je on.

Kada je riječ o opremljenosti i obučenosti policije Srpske, Lukač je istakao da MUP, uz podršku Vlade i predsjednice Republike, nabavkom opreme, vozila te specijalne opreme koju koristi Specijalna antiteroristička jedinica i Žandarmerija, stalno jača kapacitete, a u cilju što efikasnijeg rada službenika, održavanja povoljnog stanja bezbjednosti, odgovora na potencijalne bezbjednosne izazove i pružanja pomoći u situacijama elementarne nepogode.

– Brojni projekti su urađeni, samo u posljednjih pet godina smo na Policijskoj akademiji odškolovali oko 1.000 policajaca. Oni daju novu snagu MUP-u, a određena sredstva su uložena u formiranje Centra za obuku u Zalužanima – rekao je Lukač.

(RTRS)

ĐOKOVIĆ POTVRDIO Još dva vrhunska tenisera na “Adria Touru”

Predstojeći Adria Tour, koji će sigurno biti održan u Beogradu i Zadru, dobio je još dva vrhunska učesnika.  Uz najboljeg tenisera svijeta, Novaka Đokovića, u Beogradu će nastupiti Dominik Tim, Grigor Dimitrov i Aleksandar Zverev, a nastup u Zadru potvrdili su Marin Čilić i Borna Ćorić. Dvojica vrhunskih tenisera sa zadovoljstvom su potvrdila da će

VERHAZ: Korona virus jenjava, ne bi trebalo doći do pogoršanja

Manje novozaraženih, manji broj pacijenata i manje pacijenata koji imaju tešku kliničku sliku oboljevanja boelsti izazvane korona virusom, govore u prilog da virusa korona slabi i da se približavamo kraju epidemije, kaže Antonija Verhaz, načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC RS.  U posljednja 24 časa u tri laboratorije u Srpskoj testirano je 213 uzorka, a

ZATVOREN POZIV ZA POMOĆ PREDUZETNICIMA: 371 prijava za podršku mikrobiznisu

Na javni poziv za podršku mikrobiznisu u Srpskoj, koji je zatvoren u ponoć, javio se 371 preduzetnik sa zahtjevom za pomoć. Ogromno interesovanje za projekat koji je kompanija Prointer ITSS pokrenula uz tehničku podršku Područne privredne komore Banjaluka i veliki broj pristiglih prijava i posljednjeg dana, pokazuju sa kakvom su se krizom prethodnih mjeseci susrela

Sastanak Izvršnog komiteta SNSD-a (FOTO)

U Istočnom Sarajevu počeo je sastanak Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ sa rukovodstvima opštinskih, gradskih odbora SNSD-a iz Izborne jedinice osam. Sastanku u Istočnom Sarajevu prisustvuju predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i potpredsjednici stranke Željka Cvijanović i Radovan Višković. #IstočnoNovoSarajevo – У току је састанак Извршног комитета #SNSD са руководствима општинских и градских одбора СНСД-а

AJDINOVIĆ: Tržni centri u FBiH u četvrtak bi mogli otvoriti vrata

Federalni štab civilne zaštite na sutrašnjoj sjednici bi trebalo da donese odluku da se već u četvrtak ujutro dozvoli otvaranje tržnih centara. Ovo je za Klix.ba potvrdio član štaba i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović. On je kazao da se radi i o preporuci Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a koja bi

Banjaluka na korak do vraćanja zemljišta Poljoprivredne škole

Viši privredni sud u Banjaluci uvažio je žalbu grada Banjaluka u vezi sa sporom nad vlasništvom velike zemljišne parcele veličine 60 hektara, koju je koristila Poljoprivredna škola u Banjaluci, i predmet vratio na ponovni postupak. Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, kaže da je grad kroz ovaj postupak uspio da dokaže ispravnost svojih tvrdnji o upisu zemljišta

Kako u BiH glasati na izborima u Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je u skladu sa Ustavom odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije koji će biti održani 21. juna 2020. godine. Birači koji imaju boravište u Republici Srpskoj i BiH mogu najkasnije do 30. maja podnijeti zahtjev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će