Politika 17.05.2022.

Lukač ne staje sa reformama: MUP Srpske uvodi nove mlade snage

ČITANJE: 4 minute

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, na čijem je čelu već skoro dva veoma uspješna mandata ministar Dragan Lukač, nastavlja sa reformama i podmlađivanjem svojih redova, pa su tako danas potpisani ugovori o početku obuke sa novih 186 kadeta, koji će nakon toga biti uvedeni u redove policije Repšublike Srpske, koja postaje sve moćnija i efikasnija u svom radu.

Nakon što ovi mladići završe obuku biće spremni za izvršavanje svih zadataka koji budu stavljeni pred njih, i zajedno s njima od 2015. godine, od kada je ministar Lukač na čelu MUP-a Srpske biće ukupno odškolovano i u redove policije RS uvedeno oko 2.000 policajaca, što je više nego svih poslijeratnih godina u RS do 2015. godine zajedno. To praktično znači da je skoro polovina uniformisanih policajaca MUP-a Srpske podmlađena, od kada je Lukač ministar, što je potvrda njegove odlučnosti da Republika Srpska ima modernu, efikasnu, mladu i vrhunski obučenu i opremljenu policiju, a što mu očigledno polazi za rukom.

Svi mi, iole informisani građani, sjećamo se imenovanja ministra Lukača, negdje krajem 2014. godine, kada je najavio da će MUP Republike Srpske pretrpjeti korjenite reforme, i u organizacionom i u kadrovskom smislu. Sve to, i još mnogo mnogo preko toga, ispunio je Lukač za nepuna dva mandata i svrstao se među najuspješnije ministre koje je Republika Srpska imala ikada, te dokazao da se ozbiljnim i odlučnim radom, te velikom posvećenošću i znanjem, mogu uraditi velike stvari na dobrobit i Republike Srpske i njenih građana.

Naime, pored kadrovskog osvježenja, uveden je niz drugih novina u policiji RS, koje su vidljive golim okom. Policajac MUP-a Srpske sada ima moderne i kvalitetne uniforme i obuću koje se redovno zanavljaju, oružje i druga oprema su takođe novi, vozni park je apsolutno podmlađen, dok su plate policije Srpske povećane u nekoliko navrata. Pored toga, MUP raspolaže vrhunskim Centrom za obuku, ali i helikopterskom jedinicom, kao i specijalizovanim vozilima za brze intervencije.

Sve to je dalo pozitivne efekte i na rezultate rada MUP-a Srpske, pa je tako bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj zadovoljavajuća iz godine u godinu i MUP uspješno odgovara svim izazovima, a postiže odlične rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno kada je u pitanju razbijanje grupa koje krijumčare droge, gdje su se odlučno suprostavili veoma moćnim međunarodnim kriminalnim klanovima. Naime, MUP RS i dalje nastavlja da niže odlične rezultate u svom radu, što se ogleda kroz povoljno stanje bezbjednosti u oblasti kriminaliteta i bezbjednosti u saobraćaju, ali i kroz očuvanje stabilnog reda i mira u Republici Srpskoj.

Takođe, veoma je upečatljiv i podatak da je prosječna godišnja stopa promjene kriminaliteta u zadnjih pet godina u Republici Srpskoj negativna, što pokazuje da se ukupan broj krivičnih djela svake godine smanjivao u prosjeku za 5,8 odsto.

Da je to tako pokazuju i neumoljivi statistički podaci, prema kojima je u prošloj godini u Republici Srpskoj zabilježen pad kriminaliteta, uz povećanje koeficijenta ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela, a slično je nastavljeno i početkom ove godine.

Naime, u protekloj godini policija Republike Srpske je razotkrila na hiljade krivičnih djela, dok ukupna rasvjetljenost tih djela značajno raste što je pokazatelj spremnosti i opredjeljenosti MUP-a RS da zada još snažniji udarac kriminalcima u RS, ali i svima onima koji se odluče da čine krivična djela i tako nanose štetu Republici Srpskoj i njenim građanima.

Kada se samo pogledaju pokazatelji o radu MUP-a RS u prošloj godini, apsolutno je jasno da građani Republike Srpske mogu mirno da spavaju jer imaju dobro opremljenu i veoma organizovanu policiju koja 24 časa, sedam dana u sedmici, brine za svoje građane i drži bezbjednosnu situaciju pod kontrolom, dajući svoj maksimum da se što više kriminalaca izvede pred lice pravde i smjesti tamo gdje im je i mjesto.

I to je jedan odličnih pokazatelja dobre vizije ministra Lukača i njegovih saradnika, koji uz pomoć Vlade RS, ulažu ogromne napore i finansijska sredstva kako bi policija Republike Srpske bila podmlađena, vrhunski opremljena, te kako bi samim tim bila još moćnija i sposobna da se suprostavi bilo kakvoj opasnosti po stanovništvo. Taj posao im ide od ruke, jer uspjevaju da očuvaju zavidan nivo bezbjednosti u Republici Srpskoj, ali i da se suprostave bilo kakvom obliku kriminala. Zato je i potrebno da se podrže ovakve reforme, da se nastavi sa podmlađivanjem policijskih redova i sa svim drugim potrebnim ulaganjima u policiju, jer je ona jedini garant bezbjednosti nas i naše djece.

N.Sp.