Vijesti 09.02.2021.

Lukač: Nove kamere smanjile broj neregistrovanih vozila

ČITANJE: 2 minute

Zahvaljujući novoinstaliranim kamerama broj neregistrovanih vozila sa više od deset hiljada u samo nekoliko mjeseci smanjen je na nekoliko hiljada, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

On je, odgovarajući na pitanje potpredsjednika skupštine Milana Petkovića o tome zašto građanima koji imaju registrovana vozila stižu kazne, rekao da mnogo građana automobile registruje zadnji dan pred istek registracije, a onda voze automobile neregistrovane dok se ne završe papiri.

Lukač je podsjetio da građani imaju mogućnost da registruju automobile mjesec dana pred istek registracije, ali da mnogi to ne čine, prenose “Nezavisne”.

Petković je istakao da bi građanima trebalo slati obavještenje kao što je to slučaj prilikom prekoračenja brzine, a ne da se automatski izdaju kazne, na šta je Lukač odgovorio da građani imaju mogućnost da od sudova traže da li je policija postupila u skladu s zakonom ili ne, a da ako se kazne plate odmah imaju popust od 50 odsto.

Pitanje pripadnika policijskih agencija moguće da se nađe u NS RS

Ministar Lukač na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao je da su se pripadnici policijskih agencija na nivou BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj okupili danas ispred Narodne skupštine Srpske u Banjaluci radi rješavanja njihovog zahtjeva o mogućnostima promjenama Zakona o PIO.

“Ovi ljudi pojavili su se ispred Narodne skupštine Republike Srpske rješavajući svoj zahtjev o mogućnosti promjene Zakona o PIO i zakona koji mogu da tretiraju njihovo penzionisanje ili odricanje od posebnog staža kojeg su ranije pojedini upisali i ne mogu sada da ga se odreknu”, rekao je Lukač tokom “Aktuelnog časa” u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Lukač je rekao da je moguće da se ovo pitanje nađe u Narodnoj skupštini Republike Srpske da se o njemu odlučuje, nakon čega će dati stav MUP-a Republike Srpske o tome.

On je istakao da su pripadnici policijskih agencija na nivou BiH najavili da će se danas okupiti.

Podsjećamo, ispred Narodne skupštine Republike Srpske okupila se grupa pripadnika policijskih agencija na nivou BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj, zahtijevajući izmjene Zakona o PIO kojim bi bilo omogućeno da se odreknu ratnog staža kako bi mogli nastaviti rad u službi.

(N.S/ Srna)