LUKAČ: Omogućiti bolje uslove za policajce koji odlaze u penziju

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas u Narodnoj skupštini da podržava donošenje zakonskog rješenja koje će ovdašnjim policajcima pri odlasku u penziju obezbijediti bolje uslove.

Lukač je naveo da će to biti predmet razgovora u Vladi, priznavši da su uslovi za odlazak u penziju policajaca mnogo nepovoljniji nego u Federaciji BiH.

“Nadam se da će razgovori sa sindikatom i Vladom omogućiti policajcima da imaju povoljnije uslove pri odlasku u penziju, a posebno oni koji su u proteklom ratu učestvovali u odbrani Srpske. Nadam se će to budžet moći da podrži”, rekao je Lukač, odgovarajući na poslanička pitanja tokom skupštinske tačke Aktuelni čas.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da je u prethodnom periodu rađeno na revitalizaciji Fabrike motora specijalne namjene sa Pala, ali da je ta firma, nažalost, izgubila stratešku poziciju koju je ranije imala u oblasti namjenske industrije.

“Dio opreme može poslužiti za metalsku proizvodnju, ali problem je što nije pronađen strateški partner”, rekao je Đokić.

Kada je riječ o neisplaćivanju naknada Srpskoj i njenim opštinama za potopljeno zemljište, Đokić je naveo da se sa Vladom Srbije nastoji riješiti to pitanje.

“To pitanje držimo aktuelnim. Želimo da se naknade redovno isplaćuju i čekamo da Vlada Srbije uradi svoj dio posla”, rekao je Đokić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić istakao je da je Vlada Srpske reagovala kada je riječ o rješavanju problema firme HPK Draksenić kod Kozarske Dubice.

“Ova firma je došla u problem zbog poremećaja na globalnom tržištu šećera. Uradili smo reprogram obaveza te firme, uplatitili 300.000 KM i dogovorili sa institucijama iz Srbije da se obezbijedi dovoljno kukuruza da bi to preduzeće moglo da radi. Nadam se da će problemi biti prevaziđeni”, rekao je Pašalić odgovarajući na pitanja poslanika opozicije da u toj firmi bez posla ostaje 170 radnika.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić navela je da resorno ministarstvo u okviru svojih nadležnosti ulaže napore da se riješi problem zagađenja zemljišta otrovnim piralenom u Poslovnoj zoni firme “Incel” kod Banjaluke.

“Zona `Incel` je mjesto koje treba posebno opservirati”, rekla je Golićeva i dodala da treba raditi na tome da se zagađeno zemljište dovede u pređašnje stanje, iako je to kompleksno pitanje.

Kada je riječ o plutajućem i kabastom otpadu u rijeci Vrbas i na području Hidroelektrane /HE/ “Bočac”, Golićeva je naglasila da je rješavanje tog problema jedno od prioriteta, te da je to zajednički problem oba entiteta.

“Upravo se održava sastanak u HE `Bočac` na kome su sve zainteresovane strane, stručnjaci za pitanje voda, ekologiju, inspekcijski organi. Oni se bave analizom tog pitanja. Otpad dolazi u Bočac dolazi iz Donjeg Vakufa i treba izgraditi mrežu da se on prikupi. A, kada je riječ o žutoj mrlji koja se nedavno pojavila i uznemirila građane, analize relevatnih institucija su utvrdile da je voda za piće u Banjaluci ispravna”, navela je Golićeva.

(Srna)

DODIK STIGAO U BUDIMPEŠTU “Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpšeti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Oni su upoznali srpskog člana Predsjedništva BiH o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. Oni su istakli da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski

DAN INDIJSKE KULTURE Joga sve popularnija u Banjaluci

Na tvrđavi Kastel danas je organizovan peti Međunarodni dan joge i dan indijske kulture u gradu. Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Indija, kao jedna velika zemlja, bogate kulture i tradicije, prepoznala Banjaluku kao jedan od gradova prijatelja ove manifestacije. – Gradska uprava godinama pruža podršku indijskim prijateljima,

“NISTE SAME” Podrška ženama u postporođajnom periodu

Centar za edukaciju i promociju zdravog života organizuje susrete grupe podrške za žene u postporođajnom periodu, u okviru implementacije projekta „Uspostavljanje grupa za samopomoć i psihološku podršku ženama u perinatalnom periodu na području Grada Banjaluka“. Učešće je besplatno, a početak je najavljen za 20. jun. Na ovim grupama imaćete priliku da u povjerljivoj i prijatnoj

STIGLI U BANJALUKU Biciklisti završili trku dugu više od 1.000 kilometara

Učesnici brevet biciklističke trke duge 1.030 kilometara stigli su danas na cilj u Banjaluku. Biciklisti iz BiH, Belgije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske započeli su u četvrtak, 13. juna iz Banjaluke vožnju dugu 1.030 kilometara, za šta su na raspolaganju imali samo 75 časova. Multidisciplinarnu biciklističku manifestaciju “Bi hard, ultra rejs end brevet” (“B-HARD Ultra Race

BORENOVIĆ: Što prije formirati vlast na nivou BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da što prije treba formirati vlast na niovu BiH i da to očekuju i predstavnici međunarodne zajednice. Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije, te napomenuo kako su izabrani kolegijumi oba doma parlamenta BiH i podijeljeni resori. “Pozivamo ih da završe ovaj posao,

Očekuje se jako nevrijeme, Protivgradna zaštita Srpske spremna

Jako nevrijeme praćeno gradom očekuje se poslijepodne zapadno od rijeke Bosne, ali ga Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno dočekuje, rekao je za Srnu direktor ovog javnog preduzeća Tihomir Dejanović. Dejanović je naveo da se nestabilnosti očekuju oko korita rijeke Vrbas, oko planine Kozare, oko ribnjaka u Prijedoru, oko Bardače u Srpcu i oko ribnjaka u