LUKAČ: Omogućiti bolje uslove za policajce koji odlaze u penziju

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas u Narodnoj skupštini da podržava donošenje zakonskog rješenja koje će ovdašnjim policajcima pri odlasku u penziju obezbijediti bolje uslove.

Lukač je naveo da će to biti predmet razgovora u Vladi, priznavši da su uslovi za odlazak u penziju policajaca mnogo nepovoljniji nego u Federaciji BiH.

“Nadam se da će razgovori sa sindikatom i Vladom omogućiti policajcima da imaju povoljnije uslove pri odlasku u penziju, a posebno oni koji su u proteklom ratu učestvovali u odbrani Srpske. Nadam se će to budžet moći da podrži”, rekao je Lukač, odgovarajući na poslanička pitanja tokom skupštinske tačke Aktuelni čas.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da je u prethodnom periodu rađeno na revitalizaciji Fabrike motora specijalne namjene sa Pala, ali da je ta firma, nažalost, izgubila stratešku poziciju koju je ranije imala u oblasti namjenske industrije.

“Dio opreme može poslužiti za metalsku proizvodnju, ali problem je što nije pronađen strateški partner”, rekao je Đokić.

Kada je riječ o neisplaćivanju naknada Srpskoj i njenim opštinama za potopljeno zemljište, Đokić je naveo da se sa Vladom Srbije nastoji riješiti to pitanje.

“To pitanje držimo aktuelnim. Želimo da se naknade redovno isplaćuju i čekamo da Vlada Srbije uradi svoj dio posla”, rekao je Đokić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić istakao je da je Vlada Srpske reagovala kada je riječ o rješavanju problema firme HPK Draksenić kod Kozarske Dubice.

“Ova firma je došla u problem zbog poremećaja na globalnom tržištu šećera. Uradili smo reprogram obaveza te firme, uplatitili 300.000 KM i dogovorili sa institucijama iz Srbije da se obezbijedi dovoljno kukuruza da bi to preduzeće moglo da radi. Nadam se da će problemi biti prevaziđeni”, rekao je Pašalić odgovarajući na pitanja poslanika opozicije da u toj firmi bez posla ostaje 170 radnika.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić navela je da resorno ministarstvo u okviru svojih nadležnosti ulaže napore da se riješi problem zagađenja zemljišta otrovnim piralenom u Poslovnoj zoni firme “Incel” kod Banjaluke.

“Zona `Incel` je mjesto koje treba posebno opservirati”, rekla je Golićeva i dodala da treba raditi na tome da se zagađeno zemljište dovede u pređašnje stanje, iako je to kompleksno pitanje.

Kada je riječ o plutajućem i kabastom otpadu u rijeci Vrbas i na području Hidroelektrane /HE/ “Bočac”, Golićeva je naglasila da je rješavanje tog problema jedno od prioriteta, te da je to zajednički problem oba entiteta.

“Upravo se održava sastanak u HE `Bočac` na kome su sve zainteresovane strane, stručnjaci za pitanje voda, ekologiju, inspekcijski organi. Oni se bave analizom tog pitanja. Otpad dolazi u Bočac dolazi iz Donjeg Vakufa i treba izgraditi mrežu da se on prikupi. A, kada je riječ o žutoj mrlji koja se nedavno pojavila i uznemirila građane, analize relevatnih institucija su utvrdile da je voda za piće u Banjaluci ispravna”, navela je Golićeva.

(Srna)

Dok je bio u provodu zapaljen mu skupi auto

Skupocjeni pasat, star nepune dvije godine, zapaljen je u banjalučkom naselju Ada, a u tim momentima njegov vlasnik Miloš M. (35) bio je u noćnom provodu u obližnjem lokalu, saznaju “Nezavisne”. Istraga u ovom slučaju se sprovodi, a o svemu je obaviješten i dežurni tužilac i, kako nezvanično saznajemo, slučaj je okvalifikovan kao oštećenje i

ANA TRIŠIĆ BABIĆ O DENISU KULJIŠU: Nije dozvoljavao da ga svrstaju u grupu i ograniče

Ana Trišić Babić, savjetnica člana predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske i bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH napisala je emotivno pismo povodom smrti novinara i velikog čovjeka Denisa Kuljiša koje prenosimo u cjelosti: Ništa tako glasno ne podsjeti na život kao njegova suštinska suprotnost. Ništa ne podsjeti na ljepotu življenja, na ljepotu prijateljstva,

Bolković o Denisu Kuljišu: Nema u ovom podneblju i naraštaju nitko ni sličan

Romano Bolković se dirljivim tekstom oprostio od svog prijatelja Denisa Kuljiša, koji je preminuo danas u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. Bolković je tekst kojim se oprostio od Kuljiša objavio na Facebooku, a mi ga prenosimo uz dozvolu autora. “Kaže mi Nada da su govorili da si blijed, da odeš do liječnika, ali kao

TRNINIĆ: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji će danas prisustvovati svečanom puštanju u saobraćaj dionice autoputa “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga, rekao je Srni da Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet joj je povezivanje Banjaluke sa Beogradom. On je istakao da Srbija mnogo

ERS: Neće doći do poskupljenja struje u Srpskoj

Do poskupljenja električne energije u Srpskoj za sada neće doći iako za tako nešto postoje opravdani ekonomski razlozi, tvrde u preduzeću “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS). Informacije o mogućem poskupljenju struje u Srpskoj pojavile su se početkom prošlog mjeseca zbog povećanja troškova Rudnika i termoelektrane (RITE) “Ugljevik” do kojih je doveo projekat odsumporavanja, ali u matičnom

IRB: U istočni dio Srpske plasirano 74,8 miliona KM

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je posredstvom kreditnih linija u prvih šest mjeseci 74.803.421 KM u istočni dio Srpske, izjavila je Srni direktor IRB-a Snežana Vujnić. Ona je istakla da je kroz zajmove, a posredstvom Fonda za razvoj istočnog dijela Republike Srpske u ovom periodu plasirano 16.980.000 KM, Fonda za stanovanje 23.677.246 KM, a posredstvom