LUKAČ: Opravdane oštrije mjere kontrole lica u izolaciji

Oštrije mjere kontrole lica u izolaciji i znatno veći obuhvat testiranih su potpuno opravdane, istakli su u Specijalu RTRS-a, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC-a Antonija Verhaz i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Lukač je potvrdio i da su za šestoro lica koja su prekršila mjere izolacije podneseni izještaji tužilaštvima.

Demantovao je informacije o potpunoj blokadi Banjaluke koja bi navodno podrazumijevala da prodavnice i apoteke rade samo jedan dan u sedmici.

– Sve ono što mogu da zakače na portalima i mrežama, a što nisu čuli od zvaničnih institucija poput Republičkog štaba najverovatnije nije istina i da neko pokušava da šiti laž ili, u ovom slučaju, šalu jer je pomenut prvi april, a rano su počeli da se šale i na taj način – naglasio je Lukač.

Doktorka Verhaz posebno značajnim smatra savjete koje naši ljekari svakodnevno dobijaju od srpsko-kineskih timova iz Beograda.

– To su informacije o organizaciji. Naše kolege često imaju konferencije o slučaju. Kad imaju težak slučaj pa da se vide druga mišljenja i da se razmjene prijedlozi liječenja – istakla je ona.

Verhaz je izjavila je da je na klinici trenutno 31 pacijent zaražen virusom korona, od kojih je desetak sa teškom kliničkom slikom, a jedan na respiratoru.

Ona je navela da broj hospitalizovanih varira svakodnevno, jer se neki otpuštaju, a novi se primaju.

Verhaz je napomenula da ovo nije prva epidemija sa kojom se susreće Klinika i podsjetila na pandemiju 2009. godine, a poslije toga još neke, te naglasila da se u takvim situacijama prave planovi o daljem funkcionisanju.

Naglasila je da je veoma značajna epidemiološka mjera o zabrani kretanja lica u izolaciji.

Cilj je – bolje spriječiti, nego liječiti – istakla je Verhaz.

Za najavljenu mjeru velikog opsega testiranja, koje je već uvedeno u Srbiji, Verhaz je rekla da je dobra jer se testiranjem markiraju i izdvajaju lica koja šire virus, a koja imaju blagu kliničku formu ili nemaju simtome.

Ona je dodala da će za to biti nabavljeni posebni aparati koji omogućavaju da se na dnevnom nivou obradi mnogo uzroaka, oko 200, što je odlično.

O trajanju testiranja, Verhaz je rekla da je to je moderna, skupa, sofisticirana metoda, da se pretežno radi u grupama i mikrobiolozima je potrebno sedam do osam sati.

(RTRS)

 

VIRUSOLOZI: Otvorite prozore, pustite sunce u prostorije

Predsjednik Visokog instituta za zdravlje Italije Silvio Brusafero izjavio je da da nema dokaza da virus kruži u vazduhu. Prema raspoloživim epidemiološkim podacima, glavni načini prenošenje virusa korona je preko kapljica (sitne kapljice pljuvačke) i direktnim kontaktom. “Nulte su mogućnosti da će viruskorona s ljetom nestati. Još uvijek znamo malo o porijeklu i trajanju ovoga

LUKAČ: Zbog vanrednog stanja ne možemo svečano obilježiti Dan policije

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač čestitao je Dan policije svim pripadnicima MUP-a, a građane je pozvao da poštuju sve mjere nadležnih institucija kada je riječ o suzbijanju širenja korona virusa. On je naglasio da se policija svim snagama i kapacitetima bori da održi dobro bezbjednosno stanje u Srpskoj, kao i javni red i

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA STVARA STRES Putem Skajpa i telefona pružaju psihološku pomoć

Trenutna epidemiološka situacija može biti stresna za ljude, a građani kojima treba psihološka podrška, pomoć mogu potražiti od Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Banjaluci, svaki dan od 7 do 20 časova.  – Javite nam se putem Skajpa na adresi CZMZ Banjaluka ili na broj telefona 051/230-250- poručili su iz ovog Centra, podsjećajući da

VLADA IZDVOJILA 3,6 MILIONA KM Sletio drugi avion sa opremom za pokretnu bolnicu

Na međunarodni aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke sletio je drugi avion iz Njemačke sa opremom za pokretnu bolnicu koju je nabavila Vlada Republike Srpske.  Za nabavku pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i pratećom opremom Vlada je izdvojila 3,6 miliona KM. Pokretna bolnica je kupljena u okviru borbe protiv virusa korona. Ministar zdravlja i socijalne

Državljani BiH sutra stižu iz Švedske, obezbijeđen karantin

Avionom iz Švedske sutra u Sarajevo stiže između 30 i 100 državljana BiH za koje je obezbijeđen karantin u Studentskom domu na Bjelavama, izjavio je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić. Nenadić je nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo na konferenciji za novinare rekao je da u Kantonu u posljednja 24 časa nije zabilježen nijedan slučaj zaraze,