Vijesti 12.04.2021.

Lukač otkrio spomen-ploču poginulim pripadnicima Specijalnog odreda policije

ČITANJE: 2 minute

Ministar unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Dragan Lukač otkrio je danas u Zvorniku spomen-ploču na kojoj su uklesana imena i slike 12 poginulih pripadnika Centralnog odreda Specijalne policije Republike Srpske u toku odbrambeno-otadžbinskog rata.

Mjesno sveštenstvo blagosiljalo je i osveštalo spomen-ploču.

Lukač je nakon polaganja vijenaca kod spomen-ploče rekao novinarima da je prošlo 29 godina od osnivanja Centralnog odreda Specijalne policije Republike Srpske, pa je bila i obaveza i dužnost da se podigne ovaj spomenik poginulim junacima u Zvorniku.

“NJihova imena su upisana i na Centralnom spomen-obilježju ispred MUP-a Republike Srpske koji je ranije podignut, kao i u Spomen-crkvi u Zalužanima kod Banjaluke”, podsjetio je Lukač.

Prema njegovim riječima, podizanje spomenika u Zvorniku na ovom mjestu bila je obaveza i dug jer su pripadnici tu imali sjedište, boreći se za Republiku Srpsku, a neki od njih su među prvima dali svoje živote za Srpsku.

On je naglasio da se ovim spomen-obilježjem ispunjava obaveza i dug prema poginulim junacima kako bi ih sačuvali u sjećanju.

Lukač je naglasio da je 144 pripadnika Specijalne brigade policije dalo svoje živote za Republiku Srpsku, a ukupno 782 pripadnika MUP-a Republike Srpske, čime su dali nemjerljiv doprinos za stvaranje Srpske.

“To je za MUP Srpske nemjerljiv gubitak, ali veliki ponos, jer su to ljudi koji su srcem i svime ono što su imali stvarali Republiku Srpsku i dali za nju svoj život”, rekao je Lukač.

On je naglasio da se mora sačuvati sjećanje na njih i na ono špto su oni radili i da generacije koje dolaze ne zaborave nego da se uvijek sjećaju i pamte te div junake i njihova djela.

Član Centralnog odreda Specijalne policije Željko Janković rekao je da su pripadnici Centralnog odreda uglavnom bivši specijalci koji su 4. aprila 1992. godine rekli ne MUP-u BiH da bi poslije toga bili na sarajevskom, zatim zvorničkom ratištu, te širom Republike Srpske kako se razvijala ratna situacija.

On je podsjetio da je Centralni odred rasformiran 1994. godine i raspoređen u druge odrede, postajući okosnica Specijalne brigade policije Republike Srpske.

“Zvornik smo izabrali kao sjedište Udruženja zato što smo najveći dio rata proveli u ovom gradu, učestvovali u njegovoj odbrani i oslobađanju šire okoline”, rekao je Janković koji je i predsjednik Udruženja pripadnika Centralnog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Srpske.

Za doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske, Specijalna brigada policije odlikovana je orednom NJegoša prvog reda, medaljom Petra Mrkonjića i ordenom Nemanjića, dok su njeni pripadnici pojedinačno odikovani brojnim ordenima, medaljama i priznanjima.

Vijence kod spomen-ploče položili su, osim ministra Lukača, porodice poginulih policajaca, pripadnici specijalnih odreda iz Šekovića, Bijeljine, Prijedora i drugih mjesta širom Republike Srpske, te boračka organizacija i ratni vojni invalidi iz Zvornika.

(Srna/ N.S)

Oznake: Dragan Lukač