Politika 30.11.2021.

Lukač: Pojedini inspektori postali “prljavi policajci”, MUP RS čisti redove

ČITANJE: 10 minuta

– Iako već duže vrijeme određeni krugovi, ali i mediji pokušavaju tako da predstave, moram da kažem da između mene i predsjednika Dodika nema nekakvih sukoba, ni u ličnim, ni u poslovnim odnosima, rekao je  ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač gostujući u emisiji “Oči u oči-objektivno”, koji realizuju portal Banjaluka.net i Elta TV.

“Određeni krugovi pokušavaju da naprave sukob između mene i predsjednika Dodika, ali mogu da kažem da u ličnim odnosima nema sukoba. Čak se spominjalo da je došlo i do fizičkog sukoba, što uopšte nije tačno. Mi imamo korespondenciju po pitanju stranačkih, ali i po pitanju službenih odnosa u onoj mjeri koliko je to zakonom predviđeno. Viđamo se, razgovaramo, tako da ne vidim tu problem, osim pojedinih medijskih pokušaja da se napravi veći problem na toj relaciji”, rekao je Lukač.

Dodaje da je ista situacija i kada je riječ o odnosu sa Sinišom Kostreševićem, direktorom Policije Republike Srpske.

“Direktor Policije ima svoje nadležnosti, koje su mu date Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, kao i ministru unutrašnjih poslova. Ne mogu da kažem da imamo bilo kakvih ličnih sukoba, mada se javnosti pokušavaju prezentovati određene stvari. Sve poslove koje od nas traži Tužilaštvo i sva funkcionisanja Ministarstva unutrašnjih poslova ne trpe bilo kakav naš odnos i ne mogu da kažem da je naš odnos lično bio na nekoj lošoj relaciji, bez obzira što se pokušava predstaviti na takav način. Mi radimo svoj posao, svako iz svoje nadležnosti, onako kako je propisano Zakonom i to u ovom trenutku funkcioniše”, kazao je Lukač.

Komentarišući nedavna hapšenja lica koja se dovode u vezu sa kriminalnim klanovima, proizvodnjom i prometovanjem narkotika, među kojima su i pripadnici MUP Republike Srpske, Lukač je naglasio da su u Ministarstvu odlučni da se razračunaju sa takvim strukturama i očiste svoje redove.

“MUP RS se suočava sa situacijama za koje možemo da kažemo da su nezgodne, možda čak i sramotne. U svojim redovima trebalo bi da imamo ljude koji se brinu o bezbjednosti građana, o zaštiti javnog reda i mira, zaštiti imovine građana, zaštiti svih građana Republike Srpske, a nažalost, pored takvih imamo i onih naših policajaca, čak i inspektora koji su otišli na drugu stranu i postali ‘prljavi policajci’ i stoje na usluzi kriminalcima, čak sa njima rade i određene poslove i one najgore vrste, kao što je distribucija droge. Moramo to da priznamo, jer moramo da se suočimo sa istinom. Mislim da nijedna policija svijeta nije imuna na to. Sve policije svijeta s vremena na vrijeme imaju takve ljude, koji su bez obzira što su prošli određenu selekciju, školovanje došli u jednu situaciju da su ušli u određene relacije, poslove sa kriminalcima, a da iz toga vide materijalnu korist”, istakao je Lukač.

Ipak, on dodaje da je riječ o pojedincima za koje više nema mjesta u redovima Ministarstva unutrašnjih poslova, te da uprkos takvim situacijama većina građana Republike Srpske vjeruje policiji.

“Bilo koji građanin kada ima problem zove na prvom mjestu policiju. Mislim da je to dovoljan pokazatelj što se tiče povjerenja građana, jer oni ne pokušavaju sami da riješe problem i uzmu zakon u svoje ruke. To bi bilo veoma loše i sa teškim posljedicama, kada bi svi građani na takav način postupali, da ne vjeruju policiji i da određene probleme koje imaju sa drugim licima, kriminalcima ili bilo kim rješavaju sami. To je neprihvatljivo za bilo koje društvo i vodilo bi anarhiji. MUP RS ima dovoljno snage, znanja i obučenih i poštenih policajaca koji mogu da se nose i sa takvim pojavama u svojim redovima. Ovdje se ipak radi o pojedincima, koji, nažalost, narušavaju integritet MUP RS, ali sa ovim našim akcijama pokazujemo da smo spremni da se razračunamo sa njima i da u potpunosti očistimo naše redove. Ovdje definitivno prestaje bilo kakva tolerancija prema bilo kome u našim redovima, a svi oni koji imaju bilo kakve relacije i poslove sa kriminalcima će sigurno biti otkriveni, uhapšeni i procesuirani”, rekao je Lukač.

Upitan da li će doći do novih hapšenja lica koja se dovede u vezu sa kriminalnim klanovima iz regiona, ministar Lukač je odgovorio da pripremne akcije traju već duže vrijeme, te da se radi na prikupljanju dokaza, koje bi Tužilaštvo prihvatilo i podiglo optužnicu.

“Ne možemo ‘paušalno’ da se bavimo takvim stvarima i optužujemo bilo koga zato što smo čuli ili imamo saznanje da se neko bavi kriminalom. Apsolutno sve moramo da dokažemo, a za to je potrebno vrijeme. Mi već duži vremenski period radimo na otkrivanju kriminalnih grupa u Republici Srpskoj, koje su veoma dobro uvezane i u regionu i ne djeluju samo u Srpskoj, nego i u regionu, naročito kada se radi trgovanje narkoticima, jer to ne mogu da rade na mikro planu. Sigurno postoje kanali koji prolaze kroz više država regiona i potrebno je da se ti kanali uvežu. Razni kriminalci su uključeni u to, ali mislim da smo na dobrom tragu da mnoge mreže potpuno ‘razbijemo’, a naročitno da iz naših redova isključimo one koji im pomažu. Određenim hapšenjem pripadnika MUP, naših inspektora, koje smo do sada imali, vjerovatno će ih biti još, ali spremni smo da to završimo u potpunosti, koliko god da ih bude, da ih u potpunosti očistimo iz naših redova”, rekao je Lukač.

Dodaje da su dva najpoznatija klana, sa najvećim uticajem u regionu samo izvorno crnogorski, ali su im se u međuvremenu priključili i drugi kriminalci i iz Srbije, ali i iz BiH, čak i šire, te da među njima već godinama traju obračuni.

“Do sada, prema našim informacijama i svemu onome što imamo u regionu, ali i drugim evropskim zemljama je došlo do ubistava između tih klanova. Oni su prošli već neku brojku od 50 ubijenih pripadnika klanova. Dok oni to rade između sebe i dok nema drugih političkih ubistava, znači da su to obračuni između njih. Određena ubistva povezana sa tim klanovima dešavala su se i u Republici Srpskoj i u BiH. Na tragu smo da otkrijemo izvršioce ubistava koje do sada nismo rasvijetlili. Akcije koje sada pokrećemo sigurno će dovesti do razrješenja nekih ubistava koje do sada nismo uspjeli da riješimo. Svakako, uz pomoć drugih agencija u BiH, ali i uz pomoć policijskih struktura u regiona, prvenstveno mislim na Srbiju”, dodaje Lukač.

“Niko u BiH ne može da očekuje da će jedna strana biti bačena na koljena, a da će druga na tome  da napravi veliki uspjeh”

Komentarišući aktuelnu bezbjednosnu situaciju u BiH, s obzirom na sve češće pominjanje rata, Lukač ističe da BiH ima dovoljno zemlje i prostora da svi živimo zajedno, ali da je oko funkcionisanja države u političkom smislu potreban dogovor, jer je to jedini uslov za napredak.

“Mi već imamo u našem iskustvu i istoriji BiH rat koji smo prošli i znamo kako su se ponašali određeni političari koji su u tom trenutku bili na funkcijama. Bio sam aktivni učesnik rata i nisam vidio puno djece političara da su nosili pušku i bili u rovovima. Svi su oni bili na mnogo lagodnijim mjestima, gdje su gledali sa strane šta se dešava. Nijedan političar nije svoga sina poslao u rov, da ide da gine. Vjerovatno ni  u nekom budućem ratu, ako ga ikad bude, političari neće biti prvi koji će poslati svoju djecu da ginu za njihove ideje. Smatram da u BiH u ovom trenutku, bez obzira što neki pričaju o ratu i pokušavaju da vrate kod ljudi taj strah od rata iz nekog prethodnog perioda, nema nikakvih uslova za rat. Niko ne smije da dozvoli sebi, bilo koji političar, da pozove u rat i da pošalje bilo čiju djecu u rat.  To BiH nije potrebno, BiH je potreban mir. Djeci koja sada žive i ovdje pokušavaju da nađu svoju egzistenciju je potreban apsolutan mir. Samo u tom miru možemo da živimo i napredujemo”, kazao je Lukač.

On dodaje da je u BiH politička situacija uvijek turbulentna, te da se dešavaju situacije koje su mnogima zanimljive, a drugima teške.

“Nažalost, određene političke odluke nas drže u mjestu, ne napredujemo na putu prema EU, što mislim da je cilj većini građana BiH. Ako pogledamo da 90 odsto građana koji odlaze negdje da obezbijede neku svoju egzistenciju, odlazi u EU, znači da svoju perspektivu vide u EU. Geografski smo dioEvrope i ne možemo da se izuzememo ni na bilo koji način iz onoga što jeste Evropa i mislim  da nam je i cilj i mjesto da budemo u Evropi. Ako svi građani to hoće, onda nema tog političara koji može da radi mimo toga. Svi moramo da se potrudimo da na tom putu napravimo korake koji će dovesti do bolje ekonomske situacije, bolje perspektive mladih generacija na ovom prostoru i smatram da moramo da donosimo takve političke odluke koje će nas voditi ka napretku na tom putu”, smatra Lukač.

On ističe da trenutna politička situacija možda ne izgleda sjajno, da jeste na neki način zamrznuta, zakovana i da ne funkcionišu mnoge institucije na zajedničkom nivou, ali da u takvom sistemu Republika Srpska u potpunosti funkcioniše, da NS RS zasjeda, a Vlada donosi odluke koje su u cilju i bezbjednosnog i ekonomskog jačanja Republike Srpske.

“Na tom zajedničkom nivou uvijek postoje turbulencije i očito da tri strane ne vide isto  situaciju u BiH. Naravno da će se kada ulazimo u sljedeću izbornu godinu političari truditi da pridobiju glasačko tijelo raznim političkim istupima. Onda, određeni tu vide i radikalizaciju situacije u smislu da je potrebno da pričaju o ratu, da dovedu građane pred strah od rata i da su oni jedini ti koji mogu da ih spase.  Smatram da će i ova, kao i sve situacije koje smo imali do sada, dobiti svoj epilog kroz razrješenje, a jedini način da se situacija riješi jeste da svi zajedno sjednu, razgovaraju i da sve tri strane u BiH naprave kompromis, a kompromis uvijek znači da neko od nečega mora da odstupi i prihvati nešto što mu se možda neće sviđati. Niko ne može da očekuje da će jedna strana biti u potpunosti poražena i bačena na koljena, da će neko drugi na tome  da napravi veliki uspjeh”, rekao je Lukač i dodao da nijedan političar  nije spreman da ponovo ljude povede u rat i da nakon svih preživljenih strahota na svim stranama ponovo stradaju nove generacije mladića.

Kada je riječ o  školovanja, opremanja i obučavanja MUP RS, Lukač je naglasio da je to proces koji traje sedam godina u kontinuitetu, te da je njegov cilj da podmladi policiju Srpske.

Zaključuje da su pripadnici MUP RS danas mladi, obučeni ljudi, raspoređeni u nekoliko jedinica, među kojima se ističu pripadnici Specijalne antiteroritičke jedinice i Žandarmerije, a kojima je na raspolaganju najsavremenija oprema. Nedavno je u sklopu elitne jedinice, SAJ, formirana i helikopterska jedinica, koja bi, pored postojeća dva, u januaru trebalo da bude bogatija za još jedan helikopter.

Pored toga, otvaranjem novog Centra za obuku u Zalužanima, predviđeno za iduću godinu, Policijska akademija če godišnje da školuje dvije generacije kadeta, koji će dodatno podmladiti redove MUP RS, zaključuje Lukač.

(Banjaluka.net/ Elta TV)