Vijesti 30.12.2015.

Lukač: Sankcionisati protivzakonito ponašanje na protestima

ČITANJE: 3 minute
Dragan Lukac
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će, u skladu sa zakonom, biti sankcionisani svi oni koji su na nedavnim protestima ispred Narodne skupštine Republike Srpske pokušali da urade bilo šta protivzakonito.

-MUP Republike Srpske će analizirati sve snimke i vidjeti sve one koji su na silu pokušali da urade bilo šta protivzakonito ili pozivali ljude da urade neki protivzakonit čin- rekao je Lukač danas novinarima u Banjaluci u pauzi proširenog Kolegijuma ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Lukač je rekao da je policija na protestima radila apsolutno u skladu sa zakonom, te da se ponašala veoma profesionalno i dostojanstveno.

-Nikome nije bilo u cilju da tuče narod, te da na bilo koji način isprovocira narod da bilo ko od pojedinaca napravi incident- istakao je Lukač.

Lukač je rekao da nijedan policajac nije gurnuo predsjednika Saveza sindikata Republike Srpske Ranku Mišić dok je ona bila ispred kordona, već da je masa iza nje pogurala i oborila je na zemlju.

-Nijedan policajac nije udario Mišićevu, kako se to željelo predstaviti na blogovima i određenim portalima. Mišićeva je više puta ulazila u parlament i policija joj to nije zabranila nijednog momenta- rekao je Lukač.

On je rekao da je parlament Srpske objekat koji se posebno obezbjeđuje, te da niko ne može na silu da uđe u Narodnu skupštinu i da dozvoli nešto što se desilo u Federaciji BiH, te u drugim zemljama gdje su zapalili institucije.

-Policija Srpske čuva svoje institucije i mora omogućiti da funkcionišu. Parlament Srpske je najviši zakonodavni organ Republike i bez nje nema Republike Srpske- istakao je Lukač.

Lukač smatra da novinar Slobodan Vasković na svom blogu, “naročito ove godine, poziva na rušenje institucija Republike Srpske, podriva institucije Srpske, naročito MUP Republike Srpske”.

-Vaskovićev vrhunac ove godine na njegovom blogu bili su ovi protesti, a mnogi su to prenijeli. Dezinformisao je javnost da policija Republike Srpske tuče narod, da je postavila snajperiste na objekte da bi ubijali narod- ističe Lukač.

On je naveo da je to “podrivanje institucija Srpske, naročito MUP-a Srpske protiv koga Vasković već duže vrijeme na takav način radi da bi okrenuo narod protiv svoje policije”.

-Policajci nisu ovdje došli sa neke druge planete. To su djeca ovog naroda. Policajci su prolivali krv za Srpsku i pravljenje njenih institucija, dok on nigdje nije prolio ni kap znoja, a kamoli krvi za Republiku Srpsku, a trudi se, zloupotrebljavajući taj blog, da maksimalno urušava MUP Srpske i okreće narod protiv policije- istakao je Lukač.

On je rekao da to MUP Srpske neće dozvoliti i da ubuduće neće ćutati na sve ono što Vasković piše na apsolutno neprimjeren način prema MUP-u i policajcima.

-Koji je to policajac bio spreman da puca sa krova i ubija naše ljude i kome to može pasti na pamet- upitao je Lukač.

On je rekao da na održavanju ovakvih skupova sa većim brojem ljudi uvijek može da dođe do ugrožavanja skupa sa strane i da se to iskoristi za terorističke aktivnosti kako bi se napravilo “veće zlo nego što može da se desi na jednom običnom protestu”, samo ako se pogura narod i policija.

(Agencije)

Oznake: Dragan Lukač