Vijesti 06.07.2021.

LUKAČ: Stanje bezbjednosti povoljno, MUP realizovao zadatke uprkos pandemiji

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske je u 2020. godini, i pored otežanih uslova rada izazvanih pandemijom virusa korona, uspješno realizovalo zadatke, što se ogleda u povoljnom stanju bezbjednosti, te očuvanju stabilnog reda i mira, istakao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Lukač je naveo da je zabilježen pad kriminaliteta za 5,3 odsto uz povećanje koeficijenta ukupne rasvijetljenosti i rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu.

On kaže da su, od ukupno 7.211 evidentiranih krivičnih djela, 84,6 odsto bila krivična djela opšteg kriminaliteta, kojih je u odnosu na 2019. godinu manje za 4,1 odsto.

– Smanjen je broj imovinskih krivičnih djela za 12,4 odsto, posebno težih krivičnih djela – teška krađa za 9,2 odsto, razbojništvo za 24,6 odsto i krivična djela koja se odnose na krađu motornih vozila za 47,5 odsto, a u isto vrijeme je povećana njihova rasvijetljenost po nepoznatom počiniocu – rekao je Lukač predstavljajući izvještaj o radu MUP-a Republike Srpske u prošloj godini.

On je napomenuo da je u navedenom periodu izvršeno 11 ubistava i sva su rasvijetljena.

Lukač je naglasio da je MUP realizovao 99 operativnih akcija, od kojih 25 međunarodnog karaktera, a uhapšeno je 165 lica.

– U 2020. godini pripadnici Ministarstva su na području Republike Srpske pronašli 17.044 migranta koji su predati u nadležnost Granične policije BiH – naveo je Lukač.

On kaže da je broj saobraćajnih nezgoda manji za 11,3 odsto, kao i broj poginulih za 14,4 odsto.

– Nastavljeno je kontinuirano obučavanje i usavršavanje zaposlenih, sa fokusom na izgradnju ličnog i institucionalnog integriteta, poštivanje najviših profesionalnih i etičkih standarda u radu – dodao je Lukač.

(Srna/SB)

Oznake: Dragan Lukač