Vijesti 08.04.2016.

Lukač: Za Srpsku nije sporan Protokol, već ugovorne strane

ČITANJE: 1 minuta
lukac
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da za Republiku Srpsku nije sporna Odluka o prihvatanju Protokola o prekograničnom nadzoru između BiH i Crne Gore, koju je 2013. godine potpisao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, niti sam Protokol.

Republika Srpska želi Protokol o prekograničnom nadzoru sa Crnom Gorom, ali su, ističe, u ovom, koji je potpisan, sporne ugovorne strane.

-U Protokolu koji je potpisao ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić, ugovorna strana je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela koja nema operativna ovlašćenja. Mi tražimo da ugovorne strane budu entitetska ministarstva unutrašnjih poslova- izjavio je ministar Lukač za RTRS.

Na pitanje da li se može promijeniti ta stavka, ministar je odgovorio da je to moguće, jer Protokol još nije ratifikovan. Pojasnio je da može da se vrati nazad u proceduru, kao što je, podsjeća, 2013. godine tadašnji ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić, na zahtjev MUP-a Srpske, odustao od potpisivanja.

-Sve do decembra 2015. godine kada ga je potpisao ministar Mektić on nije bio u funkciji- kaže Lukač.

-Sada može da se vrati nazad, da ne bude ratifikovan i da se, jednostavno, u njemu ugradi ono što je realno – da entitetski MUP-ovi, koji imaju policijska operativna ovlašćenja, budu ugovorne strane u Protokolu- zaključio je ministar Lukač.

(RTRS)

Oznake: Dragan Lukač