Vijesti 01.02.2021.

Lukajić: Proces montiran s ciljem satanizacije Srpske i Srba

ČITANJE: 3 minute

Penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Dane Lukajić, osuđen pred hrvatskim pravosuđem za zločine nad ratnim zarobljenicima, rekao je da je ono kroz šta prolazi rezultat montiranog i lažnog procesa u Hrvatskoj usmjerenog protiv Republike Srpske, Vojske Republike Srpske, njega i njegove porodice.

Lukajić, koji je 20. januara iz zatvora u Glini prebačen u Kazneno-popravni zavod Tunjice na izdržavanje šestogodišnje zatvorske kazne koju mu je izreklo hrvatsko pravosuđe, istakao je da nije činio ništa što je zabranjeno Ženevskom konvencijom već da je činio sve što je bio dužan i zahvaljujući tome mnoga nedjela su sankcionisana, a pojedinci procesuirani.

“Nikada nikoga u životu nisam udario, a kamoli nemoćnu osobu u logoru, savjesno sam obavljao svoju dužnost u logoru za ratne zarobljenike `Manjača` tokom teških šest mjeseci 1992. godine i potpuno sam nevin čovjek i pred Bogom i pred ljudima”, naveo je Lukajić.

On je objasnio da je u logor “Manjača” upućen 16. juna 1992. godine na dužnost “vođe tima operativaca za ispitivanje ratnih zarobljenika” i da je tu dužnost obavljao do 18. decembra te godine kada je logor raspušten i zatvoren simboličnom predajom ključeva upravnika logora Božidara Popovića međunarodnom “humanisti” Danijelu Šiferu.

“Za to vrijeme kroz logor su prošla ukupno 4.403 zarobljenika. Bilo je pet smrtnih slučajeva, od čega tri prirodne smrti i dvije nasilne za koje su počinioci procesuirani. To zna i Međunarodni komitet Crvenog krsta i UNHCR i sve ostale međunarodne organizacije, kao i Haški tribunal pred kojim sam tri puta bio svjedok, ali ta istina ne odgovara mozaiku o Srbima, kao lošim momcima u koje sam i ja svrstan”, rekao je Lukajić.

On je dodao da hapšenje, hitra istraga i ekspresno suđenje, a posebno davanje medijske pažnje njegovom slučaju sinhronizovano sa proslavama zločinačkih akcija “Bljesak” i “Oluja” – potvrđuju da je riječ o političkom procesu.

“Sve tokom priprema svjedoka i suđenja bila je režirana montaža kako bi se u javnosti stvorio utisak da se radi na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina. I moj i svi procesi u vezi sa Manjačom su politički, montirani i lažni sa ciljem satanizacije Srba i Republike Srpske sa što većim brojem osuđenih za ratne zločine, kao i što većim zbirom godina zatvora Srbima kako bi se Srpska okarakterisala kao `genocidna tvorevina`”, ocijenio je Lukajić.

On je podsjetio na slučaj penzionisanog policajca iz Splita Mirka Graorca koji je osuđen u Hrvatskoj na 15 godina zatvora na osnovu iskaza lažnih svjedoka da je bio komandir vanjske straže na Manjači, iako nikada u životu nije kročio na plato Manjače, a kamoli u logor.

Pukovnik Dane Lukajić uhapšen je 30. juna 2018. godine u Ličkom Petrovom Selu kada je sa članovima Udruženja “Jadovno 1941” osmu godinu zaredom putovao na obilježavanje stradanja 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

(Srna, E.M)

Oznake: Dane Lukajić