Svijet 01.06.2021.

LUKAŠENKO: Ako dođe do napetosti sa NATO-om, ruske trupe će za jedan dan stići u Bjelorusiju

ČITANJE: 1 minuta

Ukoliko se NATO aktivira ruske trupe mogu brzo stići u Belorusiju, i to za svega jedan dan, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Kako je naglasio, tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju nije konkretno bilo govora o prebacivanju ruskih jedinica ili formiranju vojnih baza. Takve akcije su predviđene konceptom vojne bezbednosti Saveza Rusije i Belorusije, prenosi Sputnjik.

„Ukoliko dođe do neke napetosti, ukoliko primetimo da se aktiviraju u NATO-u, pa sve do vojnog sukoba, u roku od jednog dana ruske jedinice i trupe će biti prebačene u Belorusiju, za šta su određene baze, aerodromi i ostalo“, rekao je predsednik, prenosi državni portal „SB. Belorusija danas“.

Beloruski lider je istakao da je takva opcija moguća samo u slučaju zaoštravanja vojne situacije i dodao da Zapad nema prava da prekoreva Belorusiju zbog razmeštanja ruskih vojnika.

„Vi prebacujete i formirate baze u Poljskoj. Ne vide brvno u svom oku, a nas počinju da ubijaju u svim pravcima“, konstatovao je predsednik.

Takođe je dodao da će Rusija isporučiti Belorusiji savremeno naoružanje, a zvaničnicima je naložio da zajedno sa ruskim kolegama sastave spisak neophodnog oružja.

Putin i Lukašenko sastali su se u Sočiju 28. i 29. maja, a to je već treći sastanak dvojice lidera od početka godine.

(SB)