Svijet 17.12.2022.

Lukašenko: Bjelorusija se nikada neće okrenuti protiv Rusije, ne želimo završiti kao Ukrajina

ČITANJE: 2 minute

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je na sastanku za razmatranje saradnje Bjelorusije i Rusije u Minsku, da su suverenitet i nezavisnost Bjelorusije nepovredivi. Dodao je da Bjelorusija se nikada neće okrenuti protiv Rusije.

Lukašenko je istakao da je nakon nekog vremena od velikih demonstracija u Bjelorusiji postalo očito da je odabrani kurs za bližu suradnju s Rusijom bio ispravan i da su poduzete mjere, uključujući odobrenje paketa dokumenata o integraciji države Unije, bile ispravne.

“Vidim pokušaje da se uzburka situacija. I nakon ovih velikih pregovora svi će reći da je gotovo: u Bjelorusiji više nema vlasti, Rusi već vode zemlju. Još jednom želim naglasiti da niko osim nas ne upravlja Bjelorusijom. To su naše funkcije, pa tako i moje, po Ustavu. Mi ispunjavamo te funkcije”, rekao je bjeloruski čelnik.

Lukašenko je kazao da je bilo vremena kada je bjeloruska država bila spremna nastaviti kao dio Sovjetskog Saveza, ali je ipak postala nezavisna zemlja i ti su suverenitet i nezavisnost nepokolebljivi.

“Bili smo spremni živjeti, služiti, rad u jednoj državi. Zvao se Sovjetski Savez. Sve se dogodilo pred mojim očima. Ipak, nismo mi to uništili. I znamo puno o razlozima i porijeklu ovog uništenja. Suverenitet i nezavisnost dobili smo sasvim neočekivano. Moramo ga sačuvati netaknutim, jer bjeloruski narod to želi”, poručio je Lukašenko.

“Mi nikada nećemo biti neprijatelji Rusije. I nikada se nećemo okrenuti protiv Rusije. Ova zemlja i njeni ljudi su nam najbliži. Mislim da ćemo se držati tog kursa sve dok smo na vlasti. Da je bilo drugačije, završili bismo kao u Ukrajini. Svi to razumiju, ali ne mogu svi to izgovoriti. Oni koji su pobjegli trebaju se nekako snaći. Neko im je dao novac, rekao im što da kažu i oni su to rekli” poručio je predsjednik Bjelorusije.

(N.S)