Svijet 08.09.2020.

Lukašenko: Možda sam malo predugo na vlasti, ali jedini sam u stanju da odbranim zemlju

ČITANJE: 2 minute

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je možda ostao “malo predugo na vlasti”, ali da vjeruje da je on jedni u stanju da odbrani zemlju od prijetnji sa kojima se ona sada suočava.

“Da, moguće je da sjedim u predsjedničkoj stolici malo predugo. Moguće je da me prikazuju ne samo na televiziji, nego i na servisima za čaj. Ali istina je da samo ja mogu da zaštitim Bjeloruse u ovom trenutku”, rekao je Lukašenko u intervjuu ruskim novinarima.

On je sugerisao da su aktuelne proteste u njegovoj zemlji organizovale SAD, koje djeluju preko Poljske i Češke, kao i manja i mlađa “buržoaska” klasa u Bjelorusiji koja, prema njegovim riječima, “želi vlast”, prenio je “Sputnjik”.

Komentarišući grublje mjere protiv pojedinih demonstranata i stranih i opozicionih novinara u prvim danima protesta, Lukašenko je rekao da su postojali “ekscesi”, ali je obećao da će biti provedena istraga i da će te stvari biti riješene.

On je dodao da policija ne može biti kriva za obavljanje svog posla i odbranu zemlje.
Lukašenko je rekao da ne odbacuje mogućnost održavanja prijevremenih predsjedničkih izbora poslije referenduma o izmjenama Ustava.

“Spremni smo da reformišemo Ustav. Poslije toga ne odbacujem mogućnost prijevremenih predsjedničkih izbora”, izjavio je bjeloruski predsjednik.

On je dodao da, šta god da se desi, on ne može samo da napusti svoj položaj.

“Neću samo otići. Gradim Bjelorusiju duže od 25 godina. Neću samo odustati. Osim toga, ako odem, moje pristalice će biti masakrirane”, izjavio je Lukašenko.

Bjeloruski predsjednik ja izjavio da smatra da je bila ispravna odluka snaga bezbjednosti da jutros privedu opozicionu ličnost Mariju Kolesnikovu kada je pokušala da pređe granicu sa Ukrajinom.

(Srna)