Politika 06.10.2022.

Lukić: SDS kopni i bilježi pad povjerenja birača

ČITANJE: 2 minute

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić izjavio je Srni da su rezultati opštih izbora u BiH manje-više očekivani, te da se očekivalo da će Milorad Dodik pobijediti Jelenu Trivić, a Željka Cvijanović Mirka Šarovića.

“Bilo je nekoliko iznenađenja, kao što je onaj s neuspjehom (lidera SDA) Bakira Izetbegovića da postane član Predsjedništva BiH. Ali, sve je to moglo da se, onako blago, nasluti s obzirom na sve igre sa glasovima Bošnjaka u korist Željka Komšića”, procijenio je on.

On je dodao da su i u Republici Srpskoj rezultati, manje-više, očekivani.

“Očekivalo se da (lider SDS-a) Mirko Šarović ne može da se suprotstavi Željki Cvijanović zbog svojih prosarajevskih i probosanskih stavova koje je ispoljio radom u Savjetu ministara”, rekao je Lukić.

Prema njegovim riječima, očekivalo se da će Dodik pobijediti Jelenu Trivić.

On je podsjetio da je Cvijanovića pobijedila kandidata SDS-a Vukotu Govedaricu sa skoro istom razlikom kao što je Dodik pobijedio Trivićevu.

Kada je riječ o izborima za parlament BiH i Republike Srpske takođe su rezultati, kaže on, manje-više očekivani.

“Ono što je vidljivo jeste veliki pad povjerenja birača u SDS koja iz izbora u izbor kopni, jer su se na njenim političkim plećima političke krvi napili prvo PDP, a sada (Nebojša) Vukanović”, istakao je Lukić.

On je ukazao da je očekivan i veoma veliki pad rejtinga i ugleda u biračkom tijelu DNS-a.

“DNS je uspio da se u nekih šest-sedam godina od jedne značajne stranke pretvori u skoro potpuno beznačajnu stranku i da iz tog DNS-a niknu druge stranke koji su oformili ljudi koji su se nalazi u njegovom vodstvu”, rekao je Lukić.

(Srna)

Oznake: Radomir Lukić, SDS