Vijesti 13.11.2015.

Luksemburg: Hrvat iz BiH izbo vjernika tokom molitve

ČITANJE: 2 minute
molitva
Hrvat, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, uhapšen je zbog sumnje da je tokom proteklog vikenda izbo jednog vjernika tokom jutarnje molitve u džamiji Mamer u istoimenom mjestu u Luksemburgu. Prema prvim informacijama, osumnjičeni je u Luksemburg došao prije nekoliko sedmica.

Marokanac, žrtva napada, izjavio je za luksemburške medije da se sve desilo iznenada, tokom molitve. On je, inače, vjeroučitelj u džamiji i kaže da su on i napadač bili jedini koji su se molili to jutro u džamiji.

“Bilo je 5.30 i odjednom sam čuo neku uzrujanost od čovjeka koji je bio pored mene. Tada sam osjetio nevjerovatan bol na licu; napao me nožem, posjekao mi je obraz i dio jezika”, prisjeća se ovaj Marokanac, koji dodaje da je pokušao da se odbrani.

“Odjednom se našao iznad mene, ja sam pokušavao lijevom rukom da mu otmem nož. Ni sam ne znam odakle mi snaga da se odbranim i ustanem”, prisjeća se on. Nakon što je ustao, napadač je opet jurnuo na njega i ponovo uzeo nož, kojim ga je ubo na nekoliko mjesta u blizini srca.

Marokanac se prisjeća da je neposredno prije početka molitve pokušao da uspostavi kontakt s njim, ali da je djelovao potpuno uznemireno.

“Mislio da sam je došao u džamiju zbog molitve i obratio sam mu se na arapskom. Kada sam shvatio da ne razumije, obratio sam se na engleskom, ali ništa. Djelovao je potpuno rastrojeno”, kaže on.

Iz luksemburške policije kažu da je osumnjičeni uhapšen, iako se još ne može utvrditi motiv napad. Inače, osumnjičeni je došao prije nekoliko nedjelja u Luksemburg i navodno je išao od džamije do džamije tražeći sklonište. Neke porodice su ga čak primile da prespava. Navodno je svima govorio da je u Luksemburg došao u potrazi za poslom.

(Nezavisne)