Politika 25.10.2015.

Lukšić: Suština protesta je zaustavljanje ulaska u NATO

ČITANJE: 2 minute
Igor Luksic
Crnogorski ministar inostranih poslova Igor Lukšić izjavio je da je suština protesta koji su organizovani u Podgorici da se Crna Gora zaustavi u posljednjoj dionici realizacije strateškog cilja – ulaska u NATO.

– Ako je nekome cilj da organizuje fer i slobodne izbore zašto ta tema nije pokrenuta za koji mjesec, kada inače ulazimo u izborni ciklus? Naredna godina je izborna i pred nama je primjena novih zakonskih rješenja koja su usvojena konsenzusom – rekao je Lukšić novinarima u Banjaluci.

On smatra da policija na sinoćnjim protestima nije zloupotrijebila nadležnost, odnosno da je reagovala na ozbiljne provokacije poput kamenica i “molotovljevih koktela”, ali da je do tada bila veoma uzdržana.

Lukšić je rekao da je reagovanje policije imalo za cilj odbranu institucija i ukupnog poretka, te da treba istražiti eventualna pojedinačna prekoračenja nadležnosti ukoliko ih je bilo.

– U jednom trenutku jedan od lidera te političke grupacije praktično je pozvao na nasilje time što je rekao da oni ne preuzimaju više odgovornost za događaj i na taj način smo ušli u nešto što niko nije želio – istakao je Lukšić.

On je dodao da “ispoljavanje političke i fizičke agresije” najviše govori o organizatorima protesta, jer je “očigledno da su pod firmom navodnih mirnih protesta željeli da dovedu Crnu Goru do incidenta”.

Lukšić je rekao da nema preciznih informacija da je među učesnicima protesta bilo i lica van Crne Gore, ali da je policija juče spriječila ulazak određenog broja lica u državu, što smatra da nije slučajno i da su imali ozbiljne indicije.

Komentarišući glasanje Crne Gore za ulazak samoproglašenog Kosova u Unesko, Lukšić je rekao da je Crna Gora glasala u skladu sa kontinuitetom svoje politike, te da rade sve što je u interesu stabilnosti regiona.

– Ne mislimo da će time što smo glasali srpska kulturna baština na Kosovu biti manje srpska. Naprotiv, ona ostaje dio srpske istorije, tradicije i kulture – naglasio je Lukšić.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da nema informaciju da je na granici BiH i Crne Gore bilo sprečavanja ulaska određenih lica u Crnu Goru.

On je rekao da je upoznat sa tim da je crnogorska policija spriječila ulazak određenom broju lica, ali da ne zna na kojoj granici.

(Agencije)