Vijesti 11.12.2015.

Luksuz ministara BiH: Za kupovinu vozila potrošili 700.000 KM

ČITANJE: 2 minute
Vozni park
Poreski obveznici su blizu 700 hiljada konvertibilnih maraka platili za luksuz ministara BiH od novembra prošle do kraja oktobra ove godine.

Ministarstvo pravde BiH kupilo je osam vozila, ukupne vrijednosti 450 hiljada KM, resor sigurnosti dva vozila od 93 hiljade,  Ministarstvo trgovine dva vozila vrijednosti 50 hiljada, dok je Ministarstvo vanjskih poslova uložilo 98 hiljada maraka poreskih obveznika u dva službena vozila. Sve se to navodi u odgovoru zastupnika Denisa Bećirevića, koji je prenio portal N1info.com.

Bilo je kupovine i nakon oktobra ove godine. Dragan Mektić kupio je 17. novembra vozilo vrijednosti 85 hiljada maraka bez PDV-a, i to od mostarske firme “Auto centar Tomić”. Iz Mektićevog ministarstva su naveli razloge nabavke novog vozila.

-Naime, službena vozila koja trenutno koriste ministar i zamjenik ministra nabavljena su prije više od osam godina i pojedinačno su prešla više od 400.000 kilometara. Zbog stanja u kojem se nalaze i jako visokih troškova čestih popravki i održavanja, dalje korištenje ova dva vozila ocijenjeno je potpuno nerentabilnim- saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministarstvo sigurnosti raspolaže sa 22 vozila od čega 13 specijalizovanih za potrebe zaštite i spašavanja te prevoz tajne pošte.

Dragan Čović je u junu ove godine, prilikom papine posjete Sarajevu, izjavio: –

Ja idem u Audiju A8 sa aerodroma, papa ide u nekom tamo autu. Šta reći na to sve? To je nešto što bi nama morao biti nekakav motiv ako nešto što nas dalje motivira se bavimo politikom – da možemo politiku raditi i na drugačiji način-

Nekoliko mjeseci nakon skromne izjave, Čović se odlučio za nabavku luksuznog audija A8, čiji osnovni paket košta 142.000 KM.

Predsjedništvo BiH raspisalo je početkom oktobra ove godine tender za nabavku novog vozila, čija je planirana vrijednost 171.000 KM.

Prema planu javnih nabavki, Savjet ministara planira da potroši za gorivo i održavanje vozila 200 hiljada KM, i to po svakom ministarstvu.

Od najavljenih štednji, čini se, nema ništa. A možda domaći političari samo slijede ukupne ekonomske trendove, jer BiH posljednjih kvartala bilježi pozitivne trendove. Bruto-društveni proizvod bilježi povećanje, pa uz oporavak ekonomije, evidentno, više nema potrebe ni da vrh države oskudijeva u luksuzu.

(N1)

Oznake: Dragan Čović