Vijesti 25.02.2016.

Mađarska uputila vojna vozila i helikopter na granicu sa Srbijom

ČITANJE: 1 minuta
helikopter
Vlada Mađarske je, u okviru suočavanja sa migrantskom krizom, odlučila poslati vojna vozila i helikopter na granicu sa Srbijom.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva odbrane Mađarske, helikopter i vojna vozila su otpremljeni na područja Morahalom, Asotthalom, Domaszek, Kelebia i Roszke, koja se nalaze u blizini granice sa Srbijom.

U istom saopštenju je navedeno kako je dodatno povećan i broj vojnika na graničnim područjima, kao i da su vojne snage dodatno pojačane vojnim vozilima na rizičnim graničnim područjima čiji je zadatak čuvanje granice.

Zbog mjera koje su u posljednje vrijeme poduzele zemlje Balkana, izbjeglice na putu za evropske zemlje, ponovo koriste rutu prema Mađarskoj.

Mađarska, kroz koju je na putu za zemlje Evropske unije (EU) prošlo oko 400.000 izbjeglica, kako bi zaustavila migrantski val poduzela je opsežne sigurnosne mjere na graničnim područjima na istoku i jugu zemlje.

Na mađarskim granicama sa Hrvatskom i Srbijom razvučena je i bodljikava žica, a na tim područjima je proglašeno vanredno stanje.

U Mađarsku je 2012. godine ušlo dvije hiljade, 2013.godine 18.000, 2014. godine 42.000, a prošle godine oko 400.000 migranata.

(AA)