Vijesti 09.12.2015.

Magazin Time proglasio Angelu Merkel za ličnost 2015. godine

ČITANJE: 1 minuta
Angela Merkel
Nensi Gibs, glavna i odgovorna urednica američkog magazina “Time”, objavila je da je Angela Merkel proglašena za ličnost 2015. godine.

Prema Gibsovim riječima, laskavo priznanje njemačka kancelarka je dobila zbog svoje kontraverzne odluke da širom otvori granice za stotine hiljada izbjeglica koje su tokom 2015. godine iz Azije, Afrike i sa Bliskog istoka krenule u Evropu, gdje traže spas od sukoba i siromašnog života.

Osim toga prema mišljenju “Timea”, Merkel je imala i ključnu ulogu u upravljanju dužničkom krizom koja je potresala pojedine zemlje Evrope.

U objašnjenju zašto su dodijelili Merkel veliko priznanje između ostalog piše:

“Ona je političar koji za svoju zemlju traži više, nego li bi se većina njih ikada usudila. Čvrsto je stala protiv tiranije, kao i za propagiranje moralnog vođenja svijeta.”

Merkel je prva ženska osoba koja je kao pojedinac dobila Timeovu nagradu “Ličnost godine” (Person of the Year), koja takav naziv nosi od 1999. godine.

Do tada je Time dodjeljivao nagradu “Muškarac godine” (Man of the Year). Žene su prethodnih godina dobijale “Timeovu nagradu”, ali kao dio određenih grupa, kao što je to prošle godine bila jedna od članica grupe za borbu protiv ebole.

(AA)