Vijesti 06.01.2023.

Magazinović: Spreman zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović izjavio je danas da je zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu spreman i da što prije treba da bude upućen u parlamentarnu proceduru, jer se njime ispravlja greška da su oni koji doniraju hranu na neki način kažnjeni.

Magazinović je pojasnio da, prije upućivanja u proceduru ovog zakonskog akta, sa institucijama želi potvrditi model koji će garantovati da donirana hrana neće završiti na pijaci ili da se neko neće osloboditi PDV-a na hranu koju nije donirao.

On je rekao na konferenciji za novinare u parlamentu BiH, predstavljajući projekat “Niko gladan, niko sam”, da očekuje pomoć Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH i da će od rukovodstva ove institucije zatražiti saradnju da bi projekat u potpunosti bio primjer transparentnosti i model koji ne može biti zloupotrijebljen.

“Želimo da ovaj zakon bude usvojen što prije. Imamo vremena do formiranja Doma naroda i početka rada Parlamentarne skupštine BiH u cjelini da definišemo model koji će funkcionisati nakon usvajanja zakona”, rekao je Magazinović.

On je dodao da mu je namjera da svim poslanicima ponudi da budu predlagači ovog zakonskog akta.

(Srna)