Vijesti 07.01.2023.

Magla u kotlinama, moguća poledica u višim predjelima

ČITANJE: 3 minute

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH magla, mjestimično gusta, smanjuje vidljivost na putevima u kotlinama i duž riječnih tokova na sjeverozapadu i jugozapadu.

Kolovozi su u područijima sa maglom mjestimično vlažni i klizavi, dok je u višim predjelima i preko planinskih prevoja moguća poledica.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske savjetuju opreznu vožnju i napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova na magistralnom putu Gradiška – Nova Topola – Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan – Nova Topola izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška – Nova Topola i Čatrnja – Gradiška, takođe je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Saobraćaj se na dionici magistralnog puta Foča – Goražde, u mjestu Filipovići, naliniji razgraničenja, odvija otežano, jednom trakom, zbog klizišta.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini – granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

I na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka se zbog aktiviranih klizišta saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik -Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća “Ruding”, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila preusmjeravaju se preko lokalnog puta Modran – Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje – Donja Trnova – Glavičice – Mezgraja.

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Režim saobraćaja izmijenjen je zbog rehabilitacije magistralnog puta Gradiška – Nova Topola – Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan – Nova Topola, kao i zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška – Nova Topola i Čatrnja – Gradiška.

Zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac, kao i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Na Mostu kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putnom pravcu Brodar – Rudo zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase iznad 10 tona, dok je za putnička vozila ograničena brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje – Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Na području FBiH na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se odvija naizmjenično jednom trakom.

U noćnim časovima, od 22.00 do 6.00 časova, saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na izgradnji trake za spora vozila na dionici magistralnog puta Čevljanovići – Nišići , u dužini od 300 metara, saobraćaj se odvija naizmjenično-jednom trakom.

Sporije zbog radova saobraćaj se odvija i na dionici auto-puta Zenica sjever – Zenica jug, kao i na magistralnom putu Živinice – Stupari.

Na graničnim prelazima Velika Kladuša, Donja Gradina, Gradiška, Brod i Orašje pojačana je frekvencija vozila i duža čekanja na izlazu iz BiH.

Na ostalim granaičnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

(Srna)