Vijesti 09.05.2016.

Maglaj: Blokirali zgradu opštine

ČITANJE: 1 minuta
MAGLAJ
Mještani maglajskih naselja Kosova, Novi Šeher i Bradići, njih 30, blokirali su jutros zgradu opštinske uprave u Maglaju da bi ukazali na probleme nastale kao posljedica klizišta, koji nisu riješeni nakon katastrofalne poplave iz 2014.

Okupljeni su nezadovoljni realizacijom potpisanih ugovora sa Fondom za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, prema kojem oštećene porodice za kupovinu novog zemljišta od Fonda treba da dobiju po 5.000 KM, za izgradnju stambenog objekta oko 35.000 KM, a tri porodice montažne kuće.

Učesnik protesta Salim Rahmanović navodi da 17 porodica još nije dobilo po 25.000 maraka, obećanih nakon što su 12. februara mještani blokirali magistralni put Maglaj-Doboj, kada im je isplaćeno svega 10.000 KM.

Edis Rahmanović ističe da porodice već dvije godine žive pod “tuđim krovom” i da za trenutno stanje okrivljuje načelnika opštine Maglaj Mehmeda Mustabašića.

Načelnik Mustabašić kaže da podržava nezadovoljne mještane koji, kako navodi, s pravom traže ono što im je do decembra 2015. godine obećano.

Mustabašić ističe da je u četvrtak, 5. maja, održao sastanak sa predstavnicima Fonda i Vlade FBiH, koji su i nosioci obaveza, ali, kako navodi, u budžetu nisu planirana sredstva za te namjene.

On dodaje da Fond samo formalno pravno postoji jer prije šest mjeseci nije produžen njegov mandat pošto nema izvjesnih sredstava.

Mustabašić od Vlade FBiH traži da se izjasni o ovom problemu i nada se pozitivnom ishodu.

Pažnju javnosti na loš položaj mještani naselja Kosova skrenuli su i 12. februara kada su blokirali magistralni put Maglaj-Doboj.

(Agencije)