Maja Milojević iz Trebinja: Svira tarabuku, šije narodne nošnje za lutke, studira i radi

maja

Maja Milojević iz Trebinja jedna je od onih mladih ljudi koji se mogu pohvaliti višestrukim talentima. Ova Hercegovka već nekoliko godina bavi se ručnom izradom narodnih nošnji za lutke, svira neobičan instrument – tarabuku, a pored svega toga studira i radi.

Kada je prije tri godine za Udruženje žena „Vasila“ iz Trebinja od žice i vune izradila svoju prvu lutku, Maja nije ni pretpostvljala da će njeni neobični suveniri jednoga dana krasiti brojne domove širom Srbije, Crne Gore, Italije, Grčke, Bugarske, pa čak i Amerike.

Ova talentovana Trebinjka, nakon saradnje sa udruženjem, počela je da radi samostalno, ali na malo drugačiji način. Umjesto da izrađuje lutke od žice, Maja je odlučila da obične barbike i kenove pretvori u prave male Hercegovce, tako što će ih obući u tradicionalne nošnje koje ručno izrađuje.

– Ovo su obične barbike za koje je šivena narodna hercegovačka nošnja. Materijali su originalni kao na pravoj nošnji i veoma su skupi i kvalitetni. Opanci su od kože, čarape od vune, pregača je tkana, podsuknja od srpskog platna, a tu imamo i ukrasne trakice. Baš nastojim da to bude originalno, onako kao prava nošnja – priča Maja za Moju Hercegovinu.

Ona dodaje da materijal uglavnom kupuje u Trebinju, ali da ponešto mora da naruči i iz Beograda.

Iako izrada samo jedne nošnje zatjeva mnogo vremena i truda, Maja i pored toga što je zaposlena i što studira, ne zapostavlja svoj hobi. Može, kaže, da ispuni želje i onih najzahtjevnijih, a gotovo da nema nošnje koju ne bi znala da sašije.

majine-lutke-trebinje-1024x768

Za jednog Crnogorca izradila je čak i lutke u pokretu kako igraju čuvenu „proletu“, a za trebinjski KUD „Alat“ nekada u samo jednoj narudžbi izrađuje i više od šest lutaka.

Oni su joj, kaže, i najbolji kupci, jer često putuju, a njene lutke u tradicionalnoj nošnji rado poklanjaju gdje god da odu.

– Radila sam za jednu konobu u Crnoj Gori. Čovjek mi je tražio da napravim mušku i žensku lutku kako igraju „proletu“. Obje lutke trebalo je da stoje na jednom postolju, bez ikakvog oslonca i uspjela sam nekako žicom da ih učvrstim. To mi je, zaista, bio najveći izazov, a ujedno i jedan od mojih naljepših radova – kaže naša sagovornica.

Možda nekome djeluje i jednostavno, ali za šivenje samo jedne nošnje, Maja potroši mnogo vremena.

Ne biste vjerovali, ali potrebno je čak šest sati da se izradi jedna ovakva lutka. Počinjem uglavnom od podsuknje. Nju prvo sašijem, jer ona mi je kao neka vodilja za dalju nošnju, za figuru. Zatim, dodajem ukrasne trakice da to izgleda estetski lijepo. Nakon toga, pravim opanke od kože, pa prsluk, i na kraju ide ćurdija. Barbikama obavezno napravim i tradicionalnu frizuru sa pletenicom oko glave – priča ova talentovana Hercegovka.

I pored vremena, truda i materijala koji uloži, Maja svoje radove ne prodaje po visokim cijenama. Jedna njena lutka u Trebinju košta oko 30 maraka, što je i te kako simbolično kada se uporedi sa cijenama ovakvih suvenira u okruženju.

– Prošle godine sam svratila u Kotor gdje ima lutkarska radnja u kojoj su samo lutke u narodnoj nošnji. Jedna ovakva lutka košta 70 evra. Baš ista ovakva barbika u crnogorskoj narodnoj nošnji. To je tamo minimalna cijena, a u paru koštaju i do 300 evra – objašnjava Maja.

maja trebinje
Pored izrade narodnih nošnji za lutke ova talentovana Hercegovka ima i druge hobije.

Već pet godina svira neobičan instrument – tarabuku, te bubnjeve i gitaru, a donedavno je bila i član trebinjske etno grupe „Zahumlje“. U tarabuku se, kaže, zaljubila kada je slušala jednog momka kako je svira ispred trebinjske crkve. Nakon dugog ubjeđivanja roditelja uspjela je da dobije ovaj instrument.

– Možda pomalo i neobično za jednu žensku osobu, ali veliku ljubav gajim prema udaraljkama. Tarabuka je izvorni turski instrument, mada znamo da sve udaraljke potiču iz Afrike. Svoju prvu tarabuku dugo nisam mogla da nađem, jer kod nas ona nije toliko zastupljen instrument. Nakon što sam je pronašla u jednoj muzičkoj kući i ubjedila roditelje da mi je kupe, počela sam da sviram. Znala sam da vježbam čak i po četiri sata. Prsti su mi često oticali, ali ta volja i želja da naučim je ipak nadjačala sve to – kaže Maja.

Ova Trebinjka neko vrijeme držala je i kurs tarabuke, a imala je desetak polaznika.

Maja Milojević jedna je od malobrojnih u istočnoj Hercegovini koji sviraju tarabuku, a jedina je koja oblači lutke u narodne nošnje.

Oni koji budu željeli da dođu do ovih neobičnih suvenira, mogu je pronaći na fejsbuk stranici „Ručni radovi Trebinje“.

(Moja Hercegovina)

OD KOMUNISTE DO „KOMITE“: Posljednja godina vladavine Mila Đukanovića?

Kada jedan čovjek, Milo Đukanović, provede 30 godina krećući se u trouglu funkcija predsjednika i premijera Crne Gore, te lidera Demokratske partije socijalista, nema tu mnogo posla za politologe i sociologe. U aktuelnoj fazi, kada je višedecenijski gospodar „Montenegra“ suočen sa najozbiljnijim protestima od početka njegove vladavine, najpozvaniji da ocijene stanje u kojem se on

Servisne informacije za 23. februar

Servisne informacije za nedjelju, 23. februar 2020. godine: Policijska uprava: Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična djela. Javni red i mir je narušen dva puta, dogodile su se tri saobraćajne nezgode, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,

Teška saobraćajka u Tesliću, saobraćaj obustavljen

Saobraćaj prema Blatnici u potpunosti je obustavljen, zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na Banji Vrućici u Tesliću. Iz policije su za Srpskainfo potvrdili da se nesreća dogodila i da, na sreću, nema poginulih. U toku je uviđaj, nakon kojeg će biti poznato više detalja. U funkciji je alternativni pravac kraj hotela “Srbija”. (Srpskainfo)