Vijesti 06.03.2017.

Majka i bolesni sin trebaju pomoć dobrih ljudi

ČITANJE: 2 minute

Nema noći da sam je odspavala mirno, a ni po danu ne mogu odmoriti jer bolesnog sina ne smijem ostaviti ni na trenutak samog.

Ovako počinje svoju priču Stana Đumić (70), penzionerka koja sa sinom, koji je osoba s posebnim potrebama, živi u trošnom stanu u Ulici carice Milice 32 u banjalučkom naselju Obilićevo.

“Bolesnom sinu se ne može objasniti da nemamo novca, jer je njegovo ponašanje, iako ima 31 godinu, na nivou malog djeteta, pa sam često prinuđena da pozajmljujem, odem u trgovinu da kupim hljeb, a nemam novca”, priča Đumićeva.

Dodaje da joj često bude neugodno, ali da je prinuđena da pozajmljuje novac kako bi preživjela, te i da na ulici moli za pomoć.

“Lijekovi koje sin pije svaki dan su skupi, ali se moraju kupovati. Desi se da nemam novca da ih kupim pa mi ljudi iz obližnjeg diskonta ponekad daju koju marku”, priča Đumićeva.

Ova penzionerka kaže da se bori kako zna, a da sin ima novčanu pomoć od 160 KM, koju dobijaju djeca s posebnim potrebama.

“Imam penziju, ali ona nije dovoljna da pokrijem sve troškove, zbog čega sam cijeli januar, kada su bile najveće hladnoće, bila bez struje jer nisam mogla da je platim”, ističe ona.

Kako kaže, u januaru se zapalio ulazni dio stana od svijeća na koje su se mjesec dana grijali dok nisu imali struje.

“Nadležni iz Centra za socijalni rad su okrečili hodnik i počeli da rade kupatilo. Dosad su samo postavili cijevi da se voda može puštati i stavili jedan vodokotlić”, kazala je Đumićeva.

Predrag Stojičević, komšija koji pritekne u pomoć i pričuva Staninog sina kada ona mora u kupovinu ili nešto drugo obaviti, kaže da jedino njemu dozvoljava da ga obrije jer ima povjerenja u njega.

“Stani je najteže jer ona je danonoćno kraj njega, a on se ponaša kao dijete od tri godine, supu jede rukama, ne komunicira, voli samo mrak i tišinu”, kazao je Stojičević.

Svaka marka mnogo znači

Stani Đumić i njenom sinu, koji je osoba s posebnim potrebama, svi koji su u mogućnosti i žele da pomognu mogu to uraditi direktno dolaskom na adresu porodice Đumić u Ulici carice Milice broj 32 na prvom spratu, a mogu pozvati i Stanu Đumić na broj telefona 066/239-822.

(Nezavisne)