Vijesti 05.03.2016.

Majka i ćerka koje žive u neimaštini umjesto para izabrale životinje

ČITANJE: 2 minute
siromasne
Valja se osamnaestogodišnjoj Tijani Kešić pripremiti za čas i štogod pročitati prije odlaska na nastavu. Za razliku od svojih drugova iz razreda, ona put škole kreće iz kuće koja se raspada. I ne čudi, jer je napravljena od blata.

Čak je i krov propao na nekoliko mjesta. Sve se, polako, urušava pa se i plafon može dodirnuti glavom. Ne čudi da je Tijana bolesna. Ima nekoliko cista, probleme sa sinusima i bubrezima. I užasne uslove života.

-Kao što vidite živimo u veoma staroj kući koja je neuslovna, bez kupatila, bez vode, struja je pred isključenjem. Nešto što nam najviše nedostaje je ta hrana, bolji uslovi što se tiče kuće, voda, drva- priča Tijana Kešić.

Tijana živi sa majkom. I ona je bolesna, ima problema sa srcem i kičmom. Pred kameru neće, kaže, teško joj je.

To je rekla i radnicima prijedorske pijace ”Vilako” koji su čuli kako majka i ćerka žive pa su došli da pomognu. Donijeli su nešto hrane i garderobu. Čak i novac. Ali nisu htjele da ga uzmu. Same su, pa se boje.

-Moja mama nije htjela da je neko napadne, da ukrade novac i šta već. Bolje da se iskoristi da se nabavi neka životinja, da se napravi smještaj za životinju- povjerila se Tijana.

-Ona nije htjela pare, njena majka. Onda smo otišli kod Sime Švrake i uplatili joj građu za svinjac, uzećemo joj svinju i kokoške- kaže Neven Ponjević.

-Iskreno, iznenadili smo se kad Tijana i njena majka nisu htjele da uzmu novac. Ali je to, na kraju, bio gest koji nas je dodatno dirnuo. I motivisao da im pomognemo- priča Tatjana Mrđa. Valjalo bi, kaže, da vrlodobra učenica, divno i pristojno dijete, dobije bolji smještaj.

-Ovo je u fazi raspadanja, vlaga, mene čudi kako je onda uopšte i živa s obzirom na to kakve probleme ima. Ne znam. Voljela bih da apelujem na narod, na ljude, da se pomogne barem nešto da joj se napravi, što kaže da imaju kupatilo, ono osnovno za život- rekla je Tatjana Mrđa.

Svojom željom da ima svinju i kokoške, i tako prehrani sebe i majku, Tijana je mnoge ostavila bez teksta. Mašta da, jednog dana, iza sebe ostavi i straćaru u kojoj stanuje. Jer ta trošna kuća, jednostavno, više ne može da posluži. To najbolje dokazuje rupa u krovu.

(ATV)