Vijesti 05.10.2019.

MAJKA MALE TEODORE: San se ostvario, moja kćerka je sretna

ČITANJE: 3 minute

“Nakon samo nekoliko dana vježbanja uz pomoć robota, kojeg smo dugo isčekivali, moja Teodora se lakše oblači, samostalnije jede, bolje koristi olovku, sretnija je. Ostvaruje se ono o čemu smo mogli samo maštati.”

Ovo su riječi Daniele Zeljaje, majke Teodore Pavlović (13), djevojčice koja se od rođenja bori sa cerebralnom paralizom. Kada je juče “čarobni robot” za potpomognutu rehabilitaciju u Zavodu “Dr Miroslav Zotović” svečano predstavljen javnosti, majka nije mogla sakriti suzu radosnicu, koja joj se otela iz oka, dok je gledala svoju kćerkicu kako vježba.

Bistrooka odlikašica sanja šetnju s drugaricama

Teodora, koja se bori i sa poteškoćama sa govorom, osmjehom je poručila da je zaista sretna. Ranije je ova mala heroina, preko svoje majke kao “prevodioca”, za Srpskainfo poručila da joj je najveća želja da jednog dana, kao i svaka druga tinejdžerka, ode sa drugaricama u šetnju. Spremna je da dugo i uporno vježba da bi svoj san ostvarila, a uz pomoć robota, sve je bliže tom cilju.

Robot, kojem je “službeno ime” lokomat, a djeca su ga nazvala Čika Gvozden, pojednostavljeno rečeno, pomaže mališanima da  uspostave vezu između mišića i “komandne table” u mozgu. Teodori je to savršeno jasno, ona je prava pametnica, odlikašica omiljena među drugarima u banjalučkoj OŠ “Branko Radičević”.

– Naši snovi se već ostvaruju. Ovo je vrhunac rehabilitacije, ovakav tretman Teodora ne bi mogla dobiti nigdje u svijetu. Ne samo da su joj se pokreti poboljšali, ona je smirenija, samostalnija i u školi postiže više, otkako vježba sa robotom – kaže mama Daniela.

Mama nezaposlena doktorka stomatologije

Zbog problema pri porodu, Teodori je cerebralna paraliza donijela velike izazove u odrastanju: nevoljne pokrete, teškoće u kretanju zbog kojih, za sada, može da hoda samo po kući uz pomoć hodalice, probleme u govoru, otežano korištenja ruku…Ali, ova krhka bistrooka djevojčica je veliki borac, kao i njeni roditelji.

Kako bi Teodora imala bolje uslove za rehabilitaciju, odrastanje i školovanje, pred njen polazak u prvi razred, cijela porodica se preselila iz Foče u Banjaluku. Tu im se dogodila još jedna velika sreća: Teodora je pre pet godina dobila najdraže društvo, brata Nikšu.

Četovoročlana porodica danas živi od jedne, tatine plate. Podstanari su. Teodorina mama Daniela Zeljaja po struci je doktorka stomatologije, ali nije uspela da nađe odgovarajući posao.

– Sada, kad je Teodora samostalnija, mogla bih da radim u struci, bar na pola radnog vremena, na šta, po zakonu imam pravo. Voljela bih da radim posao za koji sam se školovala, bilo bi to dobro i za porodicu – kaže Daniela.

 S ljubavlju hrabim srcima

Uređaj za robotski potpomognutu rehabilitaciju, u Banjaluku je stigao zahvaljujući akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”, provedenoj krajem prošle godine pod pokriviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović. Juče je bio glavna zvijezda u Republici Srpskoj, što je i razumljivo, jer se radi, ustvari o sistemu četiri odvojena najsavremenija uređaja, kakve imaju samo najbolji evropski i svjetski rehabilitacioni centri. Koštao je 1,5 miliona KM i nabavljen je iz Švajcarske.

Juče je sistem za robotski potpomogunut rehabilitaciju predstavljen javnosti, a svečanosti su prisustvovali i predsjednica RS Željka Cvijanović i ministar zdravlja RS Alen Šeranić.

(Srpskainfo)