Vijesti 22.01.2016.

Majka optužuje: Doktorica mi je za prevoz bebe tražila novac

ČITANJE: 2 minute
klinicki_centar
Disciplinska komisija provjeriće postupke doktorice Vesne Novaković, šefa Odjeljenja za intenzivnu njegu u banjalučkom Kliničkom centru.

Uprava je zatražila utvrđivanje  odgovornosti Novakovićeve za primanje mita. Nju je optužila Aleksandra Vesić, majka jedne od četiri bebe koje su zbog kvara respiratora prebačene u Beograd. Majka je, tvrdi, za kvar saznala tek u Srbiji, a za prevoz djeteta, doktorica je tražila  novac. Navodi i da je prećutala činjenice o zdravstvenom stanju bebe.

-Raznorazne priče, insistiranje da otac dolazi u onu sobicu koja je većini majki poznata. Razgovor sa ocem. Ja ne znam da li je za doktorsku profesiju relevantno čime se roditelj bavi, naročito otac- kaže Aleksandra Vesić.

Doktorica Vesna Novaković u pismenom saopštenju poručila je da neće davati izjave dok se ne okonča postupak utvrđivanja odgovornosti. Mirko Stanetić, direktor  UKC RS, poručio je da će navode o primanju mita detaljno provjeriti disciplinska komisija. Kaže i da o djetetovom zdravlju sve piše u otpusnoj listi, i da se tvrdnje o nesavjesnom liječenju neće provjeravati.

-Objavljivanjem članka u kojem je gospođa iznijela optužbe na račun koleginice doktorice Vesne Novaković, bez ikakve želje da prejudiciramo bilo kakvu odluku, mi smo pokrenuli utvrđivanje odgovornosti, što je potpuno normalna reakcija- rekao je Mirko Stanetić, direktor UKC RS.

Aleksandra Vesić jutros se sastala sa ministrom zdravlja, Draganom Bogdanićem. Tvrdi da joj se ministar izvinio za sve što je preživjela, ali da ništa konkretno nije obećao. Prethodnih dana javljale su joj se majke koje su, tvrde, imale problema sa doktoricom Novaković. Kažu da je scenario identičan: loše vijesti o bebi, razgovor sa ocem i uzimanje novca. Vesićeva kaže da nezadovoljne porodilje pripremaju kolektivnu tužbu.

-Ne mislim stati na ovome. Organizovala sam se i putem stranice iskustvo porođaja u Banjaluci, pokrenula sam apel da mi se jave i druge majke sa njihovim slučajevima, ne mora biti vezano za ovaj moj, da insistiramo na tom da se oni koji su odgovorni dovedu tamo gdje treba- rekla je Aleksandra Vesić.

Ona tvrdi da ne krije činjenicu da je njen sinčić bolestan, i da ljekari sumnjaju na rijetku genetsku bolest. Kaže da ne želi da narušava ugled ustanove i ljekara, već samo da se odgovorni istjeraju na čistac. Iz  Kliničkog centra poručuju da će odluku donijeti nakon izvještaja disciplinske komisije.

(ATV)