Politika 06.07.2016.

Majka, profesor, odbornik: Mirna Savić Banjac u borbi za novi mandat s bebom u naručju

ČITANJE: 2 minute

Mirna Savić Banjac (35), profesorka klavira i odbornica NDP u Skupštini Grada Banjaluka, vratila se na političku scenu samo dva mjeseca nakon porođaja, a danas, kad je njen sin Oleg tek napunio četiri mjeseca, mlada mama ulazi u borbu za drugi mandat.

Dok drugi odbornici već uveliko izbjegavaju sednice Skupštine, dajući prednost kampanji, Mirna Savić Banjac uredno ispunjava sve svoje obaveze i pred kraj mandata je, kao i na početku, jedna od najaktivnijih odbornica.

– Nije lako sve stizati, ali trudim se. Dok sam ja na sjednicama i sastancima, za bebu je zadužen suprug, koji me i inače u svemu podržava. On je divan tata i suprug i bez njegove partnerske podrške teško bih se izborila sa svim obavezama – kaže Mirna Savić Banjac.

Tvrdi da joj to što je postala majka u predizbornoj kampanji neće ni pomoći ni odmoći.

– Moje biračko tijelo su uglavnom mlađi ljudi iz urbanih dijelova Banjaluke, koji pooznaju moj rad i moje političke stavove. Oni me, kao političarku, ne posmatraju kroz prizmu majčinstva – ističe ona.

Kaže da kolege muškarci, i u stranci i u Skupštini, nisu ni primjetili da je zbog trudnoće i porođaja samo nekoliko mjeseci odsustvovala iz aktivnog političkog života.

Ako je i bilo „podmetanja klipova“, kaže Mirna, za to su bile odgovorne koleginice.

Mlada Banjalučanka se nikako ne uklapa u stereotipnu sliku domaćeg političara. Diplomirala je na konzervatorijumu u Groningenu u Holandiji, nakon čega se vratila u Banjaluku i završila master studije. Radi kao profesor klavira u banjalučkoj Muzičkoj školi, stalni je sudski tumač za holandski jezik, a govori i engleski. Bavi se komponovanjem i pisanjem tekstova.

U politiku je, kaže, ušla samo zato što jer bila primorana.

– Ne postoji drugi način da se izborite za neke stvari koje vam pripadaju, koje spadaju u osnovna ljudska prava – kaže Mirna Savić Banjac, političarka koja se zalaže za kvalitetnije obrazovanje i bori se da Banjaluka opravda odavno stečene epitete grada zelenila, kulture i  urbanog duha.

(Euroblic)