Vijesti 07.03.2017.

Majka prvačića: “Poklon učiteljici košta kao pola nečije plate!”

ČITANJE: 3 minute

Roditelji učenika banjalučkih osnovnih škola skupljaju do 300 maraka kako bi kupili poklon učiteljici za Dan žena.

Majka prvačića kaže da se šokirala kada je čula koliko novca svaki roditelj treba da izdvoji za poklon.

– Mislila sam da ćemo davati simbolično, kako bi kupili buket cvijeća i neku sitnicu. Međutim, ispostavilo se da većina misli da trebamo dati minimalno po deset maraka, što bi značilo da ćemo da skupimo više od 200 KM. To je pola nečije plate, a tek smo u prvom razredu. Šta očekivati kasnije – rekla je jedna majka.

Druge tvrde da se priča o poklonu tu se ne završava, jer većina roditelja uz zajednički, daje i pojedinačne poklone. Kupovina za ovaj dan pretvorila se i u takmičenje među razredima. U brojnijim je skupljeno i po 300 maraka, tako se oni koji nisu uspjeli da prikupe toliko novca osjećaju „osramoćenim“.

U zlatarama su nam potvrdili da im posljednih godina dolaze učenici sa roditeljima, te da razredi najčešće kupuje nakit u vrijednosti od 100 do 200 maraka.

Učiteljica u panziji Milena Radinović priča da je u njeno vrijeme sve bilo drugačije, pa i obilježavanje Dana žena.

– Na času likovnog pravili smo poklone za majke, bake i učiteljice. Uvijek sam djeci skretala pažnju da mi ne kupuju poklone, već ako baš žele da mi donesu visibabe ili jagorčevinu. Nažalost, mlade generacije ne razmišljaju tako. Bitnije je da djeca znaju zašto se Dan žena obilježava, nego da razmišljaju o skupocjenim poklonima – rekla je Radinovićeva.

Ona kaže da se na ovakav način pravi i razlika među djecom, jer nisu svi u mogućnosti da daju novac za poklone, kao ni da donose pojedinačne.

Psiholog Sonja Stančić smatra da ovakve „akcije“, ali ni način na koji se djeca vaspitaju, ne vode ničemu dobrom.

– U razgovoru sa djecom dotakla sam se i teme 8. mart i neprijatno se iznenadila njihovim mišljenjem o tom prazniku. Naime, za djecu je to samo dan kada se poklanja ženskim osobama. Gotovo da niko od njih na zna šta taj dan zaista predstavlja. Kada saznaju zbog čega se obilježava, dječije mišljenje o skupocenim poklonima se mijenja – rekla je Stančićeva.

Ona je istakla da su ljudi namjerno okrenuli kompletnu priču oko Dana žena i pretvorili je u priču o materijalnim vrijednostima, jer je nekome tako jednostavnije.

– Ovo nije praznik za poklone i za slavlje. Nisu djeca kriva, već roditelji, i to prije svega majke. One očigledno ne samo da se ne bore za svoja prava, nego to ni djeci ne prenose. Pitam se kakve žene vaspitaju djecu. Kompleksi, konzervativni način razmišljanja i stereotipi doveli su do toga da je bitnije se za Dan žena kupi što skuplji poklon, a ne da se mlade generacije uče o značaju tog datuma i poštovanju prava žena  – istakla je Stančićeva.

Direktori nekoliko osnovnih škola sa kojima smo razgovarali saglasni su da poklon za učiteljice i nastavnice prije svega treba da bude mali znak pažnje i tvrde da nisu znali da je kupovanje skupih darova u toj mjeri izraženo. Kažu da je nemoguće kontrolisati roditelje, jer se sve radi na dobrovoljnoj bazi, ali nisu komentarisali da li ima potrebe uvesti pravila o vrijednosti poklonima koje nastavno osoblje može primiti. Takođe, ne znaju da li je neka od učiteljica vratila poklon jer je smatrala da je preskup.

Pretjerivanje

Predsjednik aktiva direktora banjalučkih škola Miroslav Popržen ističe da su se učiteljicama za 8. Mart uvek kupovali simbolični pokloni i da to ne smatra lošim, ali pretjerivanje smatra neprimjerenim.

– Većina banjalučkih škola uključena je u projekat borbe protiv korupcije, formirani su timovi, pa nije loša ideja da se u okviru toga možda posebno razmotri pravilnik o poklonima – izjavio je Popržen.

(EuroBlic)