Vijesti 16.11.2015.

Majka teroriste: Raznio se jer je bio pod stresom

ČITANJE: 2 minute
Majka pariskog bombaša samoubice Ibrahima Abdeslama (31) je izjavila da njen sin nije htio da ubije nikoga, već se raznio zbog stresa, piše “Dejli telegraf”.

Ibrahimova braća osumnjičena su da su povezana sa krvoprolićem u francuskoj prestonici, prenosi Jutarnji.hr.

Ibrahim je navodno aktivirao svoj samoubilački prsluk u blizini kafića Komptua Volter, ali pritom osim sebe nije ubio nikoga.

Njegovog brata Mohameda policija je uhapsila u subotu u Briselu, ali su ga, nakon što je iznio uverljiv alibi, pustili na slobodu. Treći brat Salah trenutno je najtraženija osoba u Evropi. Smatra se da je bio jedan od glavnih logističara u brutalnoj terorističkoj operaciji.

Porodica Abdeslam navodno je iznenađena svime što joj se događa, a posebno činjenicom da se Ibrahim raznio u središtu Pariza.

Njegova majka je medijima preko svog nećaka poručila da nije sigurna da je Ibrahim uopšte imao namjeru da ikoga ubije.

“Ne bi on htio da bude bombaš samoubica. Možda je eksploziv aktiviran prije vremena. Možda je sve bilo zbog stresa. Pa svi smo ga vidjeli samo dva dana prije napada. Ništa nije odavalo da namjerava da učini bilo šta nasilno. Činjenica da je njegov eksploziv detoniran, a da nije ubio nikoga, uistinu govori mnogo”, rekao je jedan član Ibrahimove porodice.

Abdeslamovi su, doduše, priznali da je Ibrahim dosta dugo bio u Siriji, a zatim su počeli da govore da su potpuno iznenađeni i Salahovom ulogom u cijeloj pariskoj priči.

Inače, Ibrahim je iznajmio auto seat leon, kojim su drugi teroristi došli na mjesto zločina i, za razliku od njega, ubili veći broj ljudi. Automobil je u nedelju ujutro, pun oružja, pronađen u jednom pariskom predgrađu.

(B92, Jutarnji.hr)