Vijesti 16.01.2016.

Majke i trudnice zakazale protest u parku ”Petar Kočić”

ČITANJE: 2 minute
bebe
Banjalučke majke i trudnice organizovaće u utorak u parku “Petar Kočić” mirno protestno okupljanje zato što vlast ugrožava njihova prava.

Među njihovim zahtjevima je što hitnija isplata jednokrattne novčane naknade za treće i četvrto dijete, koja još nije isplaćena majkama koje su bebe rodile u drugoj polovini marta prošle godine ili kasnije, piše “Euro Blic”.

Majka četvoro djece i jedna od nekoliko stotina članica fejsbuk grupe “Mame Banjaluke” Vedrana Čamdžić – Janković kaže da su se na taj korak odlučile zbog diskriminacije i narušavanja prava majki, djece, trudnica i samohranih roditelja.

“Ne tražimo milostinju i sažaljenje od vlasti, već ono što bi po zakonu trebalo da nam pripada.

Jedna od članica naše fejsbuk grupe obavijestila nas je da je morala da plati participaciju za uputnicu kod porodičnog ljekara, iako je trudna. Čuli smo da od 1. januara ove godine trudnice moraju da plaćaju participaciju i tražimo da toga budu oslobođene“, kaže Vedrana.

Prema njenim riječima. osnovni lijekovi za održavanje trudnoće su jako skupi, zbog čega zahtijevaju da budu besplatni ili jeftiniji. Slično je i sa osnovnim lijekovima za djecu.

“Jedna kutija utrogestana košta 30 KM, a može da potraje samo 15 dana. Roditelji često moraju da se odreknu osnovnih životnih stvari da bi djetetu kupili prijeko potreban lijek, a naši političari i funkcioneri neće da se odreknu luksuza.

Nedavno smo vidjeli da je Ministarstvo kupilo ajfon, a takva dva telefona koštaju isto koliko i 60 dječijih dodataka, što je sramota“, ogorčena je Vedrana.

Ona ističe da majke često dobijaju otkaze zato što Fond dječije zaštite ne refundira redovno poslodavcima plate porodilja. Ona i ostale članice grupe “Mame Banjaluke” nadaju se da će mame i trudnice iz otalih gradova Srpske slijediti njihov primjer i istrajati u borbi za osnovna prava njih i njihove djece.

(Mondo)