Vijesti 12.12.2017.

Majke sa bebama pred Narodnom skupštinom

ČITANJE: 2 minute

S bebama pravac pred Narodnu skupštinu – drugi put u dva dana, porodilje su protestovale u Banjaluci.

Zahtjev je isti – naknadu od 405 maraka treba da primaju sve majke, koje su na dan stupanja zakona bile nezaposlene, i koje imaju djecu staru do godinu dana. Okupile su se na Trgu Krajine i prošetale do narodnih poslanika, koji će raspravljati o Prijedlogu zakona o dječijoj zaštiti. Iz tog dokumenta su, kako kažu, nepravedno izostavljene. Imaju poruku za predsjednicu Vlade Srpske.

“Ovako javno pozivam gospođu majku, Željku Cvijanović, da održimo sastanak, ja i još koja majka  da razgovaramo oči u oči kao majka sa majkom, da joj mi kažemo svoje stavove, da čuje šta mislimo”, rekla je Anja Kostić

Među desetinama porodilja koje su prošetale do Skupštine, bila je i Ana Radukić. Uprkos vjetru i nevremenu, povela je i svoju jednomjesečnu bebu. Ogorčena je komentarima nekih roditelja na društvenim mrežema, i poručuje da treba da budu jedinstveni.

“Smatram da jedna bitka nije izgubljen rat, i da treba svaki dan da se borimo. Sve majke da razumiju našu borbu i situaciju u kakvoj se nalazimo. Ako se mi nećemo boriti za svoju djecu, ako ćemo skakati u stomak jedni drugima, zašto bi bilo ko nama bilo šta dao?”, rekla je Ana Radukuć.

Prijedlogom zakona predviđeno je da dodatak od 405 maraka primaju nezaposlene majke koje su se porodile od početka ovog mjeseca, do jedne godine starosti djeteta, ili do 18 mjeseci. Nezadovoljne porodilje, koje je ponovo podržao PDP-ov odbornik, Draško Stanivuković, će, kažu pomno pratiti glasanje u Skupštini. Pošto već postoji amandman kojim bi bile uvrštene u zakon, vjeruju da ima nade. Ako, ipak, njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, najavljuju dalju borbu.

(ATV)