Majkić: Ne dolazi u obzir prenošenje nadležnosti u oblasti sporta!

dusanka-majkic

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je danas u Sarajevu da ne dolazi u obzir prenošenje nadležnosti Republike Srpske u oblasti sporta na nivo BiH.

U raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o sportu u BiH u prvom čitanju, čiji je predlagač poslanik Demokratskog fronta Maja Gasal Vražalica, Majkićeva je podsjetila da je sport u isključivoj nadležnosti entiteta, a da je cilj predlagača da se izbrišu te nadležnosti.

“Republika Srpska ima Strategiju o sportu, Zakon o sportu i niz drugih akata i ni u kom slučaju ne dolazi u obzir prenošenje nadležnosti u ovoj oblasti na BiH”, poručila je Majkićeva.

Ona je naglasila da nije dobro da zakoni poput ovog, koji su više puta odbijeni, ponovo se u kozmetički izmijenjenoj formi ponovo upućuju u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Prema njenim riječima, postojeći zakon o sportu donesen je “jer je postojalo snage za toliko, dok za više nema mogućnosti”.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Borjana Krišto iz HDZ-a BiH podržala je raspravu Majkićeve, uz ispravku da u Federaciji BiH sport nije u nadležnosti tog entiteta nego kantona.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac istakao je da je sasvim jasno da se ovim zakonskim aktom pokušava ući u nadležnost sportskih saveza u entitetima.

“U određenim izmjenama određenih članova postoji `zamka` koju smo prepoznali”, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, raspravi o sportu treba prići na drugačiji način, naglašavajući da su nedovoljna izdvajanja za sport na svim nivoima.

Momčilo Novaković iz NDP-a rekao je da su sva tri člana Ustavno-pravne komisije iz Republike Srpske glasala protiv stava Komisije da je ovaj zakonski prijedlog usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

I Milica Marković iz SNSD-a istakla je da ovaj zakon nije ustavno utemeljen.
Nije bilo rasprave o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o prekršajima u drugom čitanju, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

(Agencije)

VIŠKOVIĆ: Nećemo dozvoliti knjiženje poljoprivrednog zemljišta RS na BiH

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je u Narodnoj skupštini Srpske da neće biti knjiženja poljoprivrednog zemljišta Srpske na BiH i da građani Republike Srpske mogu mirno da spavaju. “Nećemo to dozvoliti. Štitimo što nam pripada, a to je 49 odsto BiH, što stoji i u Dejtonskom sporazumu”, rekao je Višković povodom sporne odluke Ustavnog

Momčilo Antonić zamijenio Zorana Tegeltiju u NSRS, položio poslaničku zakletvu

Momčilo Antonić iz SNSD-a danas je položio zakletvu čime je preuzeo funkciju poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Antonić će na toj poziciji zamijeniti stranačkog kolegu Zorana Tegeltiju koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije. Tegeltija je funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH preuzeo krajem decembra prošle godine. Inače, u Banjaluci je u

SKOKO: Srpska ima snagu da odbrani svoje interese i teritoriju

Odluke Ustavnog suda predstavljaju oživljavanje ekstremnih politika koje nikad nisu odustale od ciljeva poput unitarne BiH i ukidanja Republike Srpske, istakao je šef Nezavisnog kluba poslanika Socijalističke partije Maksim Skoko, izlažući stav kluba na posebnoj sjednici NSRS povodom informacije o Ustavnom sudu BiH. Nezavisni klub poslanika SP podržao je predložene zaključke predsjednice RS Željke Cvijanović,

GOVOR NENADA STEVANDIĆA U NSRS: Vrijeme je da se naviknu na našu odlučnost i slogu

Dejtonski princip, kao i sam Ustav u Bosni i Hercegovini, podrazumijevaju saglasnost tri naroda i dva entiteta, u bilo kakvom važnijem odlučivanju ili konfliktu. Jedino gdje tog najvažnijeg principa nema je Ustavni sud BiH. Ustavni sud BiH je sastavljen od po dva Srbina, Hrvata i Bošnjaka, kao i tri stranca. U njemu ne postoji ni

ŠAROVIĆ I BORENOVIĆ O ZAKLJUČCIMA: Podržavamo, ali bez avanturističkih poteza

Lider SDS Mirko Šarović je poručio da je njegov stav da svi treba da pokušaju da nađu zajednički imenitelj, da pokažu zajedništvo oko ovako krupnih pitanja. – Istovremeno sam smatrao da danas treba da pričamo o dva pitanja. Jedno je naš odgovor na odluke Ustavnog suda. Drugo, šta ćemo sa ovakvim Ustavnim sudom. Zato nije