Majkić: Ne dolazi u obzir prenošenje nadležnosti u oblasti sporta!

dusanka-majkic

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je danas u Sarajevu da ne dolazi u obzir prenošenje nadležnosti Republike Srpske u oblasti sporta na nivo BiH.

U raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o sportu u BiH u prvom čitanju, čiji je predlagač poslanik Demokratskog fronta Maja Gasal Vražalica, Majkićeva je podsjetila da je sport u isključivoj nadležnosti entiteta, a da je cilj predlagača da se izbrišu te nadležnosti.

“Republika Srpska ima Strategiju o sportu, Zakon o sportu i niz drugih akata i ni u kom slučaju ne dolazi u obzir prenošenje nadležnosti u ovoj oblasti na BiH”, poručila je Majkićeva.

Ona je naglasila da nije dobro da zakoni poput ovog, koji su više puta odbijeni, ponovo se u kozmetički izmijenjenoj formi ponovo upućuju u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Prema njenim riječima, postojeći zakon o sportu donesen je “jer je postojalo snage za toliko, dok za više nema mogućnosti”.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Borjana Krišto iz HDZ-a BiH podržala je raspravu Majkićeve, uz ispravku da u Federaciji BiH sport nije u nadležnosti tog entiteta nego kantona.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac istakao je da je sasvim jasno da se ovim zakonskim aktom pokušava ući u nadležnost sportskih saveza u entitetima.

“U određenim izmjenama određenih članova postoji `zamka` koju smo prepoznali”, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, raspravi o sportu treba prići na drugačiji način, naglašavajući da su nedovoljna izdvajanja za sport na svim nivoima.

Momčilo Novaković iz NDP-a rekao je da su sva tri člana Ustavno-pravne komisije iz Republike Srpske glasala protiv stava Komisije da je ovaj zakonski prijedlog usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

I Milica Marković iz SNSD-a istakla je da ovaj zakon nije ustavno utemeljen.
Nije bilo rasprave o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o prekršajima u drugom čitanju, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

(Agencije)

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,

RAJČEVIĆ: Tri principa reforme visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija.

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Kreativni đaci bude svijest o zdravoj hrani

Slatkiši i sokovi bez šećera, zdrave žitarice, razne vrste voća i povrća, zimnica i ajvar krasili su danas štandove ispred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, čiji su učenici organizovali izložbu zdrave hrane.